UE va finanţa R. Moldova cu o condiţie obligatorie - reforma justiţiei şi combaterea corupţiei
alte articole
Comisia Europeană a aprobat miercuri, 2 iunie, un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, pentru următorii trei ani.
Maia Sandu a informat că Planul stabileşte un program de intervenţii şi investiţii în sumă totală de până la 600 de milioane de euro şi va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene şi instituţiile financiare internaţionale, prin intermediul Echipei Europa şi cu participarea investitorilor privaţi.
Potrivit şefei statului, Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanţelor publice şi guvernanţă economică, economie competitivă, comerţ şi ÎMM-uri, infrastructură, educaţie şi angajare pe piaţa muncii şi reforma statului de drept şi a justiţiei.
În acelaşi timp, fondurile anunţate vor fi oferite în baza unor condiţionalităţi stricte convenite de Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
Într-un comunicat al Comisiei Europene se menţionează că statul de drept şi reforma justiţiei sunt o condiţie obligatorie pentru asistenţa financiară acordată de UE pentru R. Moldova. Investiţiile vor fi făcute în baza principiului „more-for-more”, cu progres în reformele structurale, în special în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei.
Preşedinţia moldoveană susţine că Planul menţionat a fost lansat ca urmare a discuţiilor purtate în timpul vizitei Maiei Sandu, la Bruxelles, în luna ianuarie a acestui an.