Maia Sandu, către CSS: Finanţarea ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale, un pericol major la adresa securităţii R. Moldova

Maia Sandu la şedinţa Consiliului Suprem de Srcuritate
Maia Sandu la şedinţa Consiliului Suprem de Srcuritate (presedinte.md)

După şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) convocat vineri, 28 mai, în cadrul căreia au fost discutate riscurile de corupţie în procesul de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale, preşedinta Maia Sandu a făcut apel la instituţiile statului cu atribuţii de control şi investigare să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză şi a asigura desfăşurarea corectă şi echitabilă a procesului politic şi electoral.

„Căile şi modalităţile prin care se realizează finanţarea ilegală în politică sunt multiple şi comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupţie, donaţii fictive, trafic de influenţă, crimă organizată - şi o probează informaţiile prezentate astăzi în cadrul CSS”, a menţionat şefa statului.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, în cadrul şedinţei au fost audiate informaţiile prezentate de instituţiile relevante. Drept rezultat, CSS a decis să recomande CEC crearea pe perioada campaniei electorale a unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Procuraturii Generale, SIS, SPCSB, MAI, ANI, alte instituţii relevante, care să identifice riscurile, să depisteze şi să investigheze acţiunile de finanţare ilegală a campaniilor concurenţilor electorali.

Totodată, Preşedinţia R. Moldova va constitui un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ cu referire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, asigurarea unei mai bune verificări a tranzacţiilor financiare, precum şi propuneri de modificare a legislaţiei penale privind înăsprirea sancţiunilor ce ţin de finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale.

„Finanţarea ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securităţii naţionale, subminează fundamentele democratice ale societăţii şi legitimitatea puterii politice. Legea şi exerciţiul democratic sunt prioritare”, a conchis preşedinta Maia Sandu.