"Muzeul 4 iunie" din Hong Kong, consacrat masacrului din Piaţa Tiananmen, a fost închis la doar trei zile de la redeschidere

Comemorarea masacrului din Tienanmen, când Partidul Comunist Chinez a masacrat studenţii cu tancurile în Beijing. Hong Kong, 4 iunie 2020 (Sung Pi-lung/The Epoch Times)
A.P.
02.06.2021

”Muzeul 4 iunie” din Hong Kong, consacrat masacrului din Piaţa Tiananmen, singurul muzeu care documentează reprimarea brutală a demonstraţiilor studenţeşti din 1989 de către tancurile regimului comunist chinez, a fost închis la doar trei zile după ce fusese redeschis, relatează Euronews.

Conducerea ”Muzeului 4 iunie” a fost vizitată de "funcţionari", care au transmis că nu dispune de autorizaţie pentru a organiza expoziţii publice. Muzeul a fost închis marţi, cu trei zile înainte de comemorarea masacrului, un eveniment care atrage sute de mii de persoane în fiecare an în Hong Kong.

Anul acesta, evenimentul are o semnificaţie cu totul specială, deoarece Partidul Comunist Chinez a impus, anul trecut, o lege de aşa-zisă securitate naţională a oraşului, care prevede condamnări severe cu închisoarea - inclusiv pe viaţă - pentru delicte vag definite precum sediţie, secesiunea şi colaborarea cu forţe străine. Legea a fost votată în China, fără consultarea locuitorilor din Hong Kong, după ce, în 2019, regimul comunist încercase să treacă prin parlamentul oraşului o altă lege, care ar fi permis extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China, pentru a fi judecaţi de tribunalele Partidului Comunist. Proiectul legislativ a generat şase luni de tulburări masive pe străzile din Hong Kong şi un imens curent anti-comunist în oraş.

”Muzeul 4 iunie”, unic în lume, încearcă să refacă, cu ajutorul fotografiilor şi obiectelor, evenimentele tragice din iunie 1989. Muzeul a fost ameninţat în mai multe rânduri de către autorităţile de la Beijing şi guvernul-marionetă al oraşului Hong Kong.

Reprimarea sângeroasă de către Guvernul chinez a manifestanţilor în principala piaţă din Beijing a culminat la 4 iunie 1989 cu intervenţia tancurilor. Militari au deschis focul împotriva studenţilor şi cetăţenilor care cereau reforme anti-corupţie în Partid. Numărul victimelor intervenţiei brutale s-a ridicat, conform unor surse britanice şi americane, la aproximativ 10 mii de persoane.

Regimul comunist chinez nu recunoaşte nici acum crimele comise, în ciuda miilor de fotografii şi mărturii directe ale masacrului.

Numeroşi chinezi s-au refugiat imediat după incidente în Hong Kong, unde au dus, în toţi aceşti ani, o serie de activităţi pentru conştientizarea crimelor comise de Partidul Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor