UE va crea o nouă forţă de frontieră ce va acţiona în ciuda obiecţiilor anumitor guverne
alte articole
Comisia Europeană va prezenta în această săptămână un plan pentru înlocuirea Agenţiei pentru frontiere (Frontex) cu o nouă forţă permanentă de securizare a frontierei şi coastei, care va fi mobilizată pe baza unui ordin al Comisiei, conform oficialilor UE şi a documentelor văzute de Financial Times.
Planul urmăreşte să salveze zona Schengen, introducând un tip de monitorizare comună a graniţelor, cerut în mod repetat de Paris şi Berlin. Marea Britanie şi Irlanda pot opta să nu participe la politica UE privind migraţia şi nu vor fi obligate să participe la noul plan, conform website-ului Zero Hedge.
Unul dintre cele mai controversate elemente ale noului plan ar fi predarea în mâinile Comisiei a competenţei de a autoriza o mobilizare a noii forţe la o anumită frontieră, la recomandarea Consiliului de administraţie al noii agenţii europene de pază a frontierei şi coastei. Acest lucru s-ar aplica, de asemenea, membrilor UE care nu fac parte din Schengen, precum Norvegia.
Chiar mai rău, prevederile noii legislaţii susţin că, deşi statele membre vor fi consultate, nu vor avea puterea de a se opune unilateral unei astfel de mobilizări.
Dacă planul este aprobat de statele UE, forţa care va înlocui Frontex va avea o serie de noi puteri, inclusiv abilitatea de a angaja şi controla propriii săi grăniceri şi de a-şi cumpăra propriul echipament. De asemenea, noii forţe i se va permite să opereze în ţări care nu fac parte din UE – precum Serbia şi Macedonia, devenite ţări de tranzit pentru refugiaţii care încearcă să ajungă în nordul Europei – dacă se cere acest lucru.