UE şi SUA, aproape de un acord comercial care ar impune tarife vamale de 15% asupra importurilor din blocul comunitar

(Getty Images)
Redacţia
24.07.2025

Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt aproape de încheierea unui acord comercial care ar impune tarife vamale de 15% asupra majorităţii importurilor provenite din UE, potrivit unor informaţii apărute recent, citate de The Guardian.

Acest nivel de tarif, care ar reflecta un acord încheiat în această săptămână între SUA şi Japonia, s-ar aplica majorităţii bunurilor, cu unele excepţii, cum ar fi aeronavele şi dispozitivele medicale, potrivit unor diplomaţi familiarizaţi cu negocierile.

Statele membre au fost informate miercuri după-amiază de către Comisia Europeană cu privire la cele mai recente evoluţii.

Pentru a obţine un acord mai favorabil, UE a oferit, de asemenea, reducerea la zero a aşa-numitului „tarif naţiune cea mai favorizată” — în prezent cu o medie de 4,8% — pentru anumite produse, ca parte a unui acord de principiu, a declarat un diplomat.

Decizia finală aparţine preşedintelui SUA, Donald Trump, însă dacă va fi aprobată, aceasta ar însemna că UE ar primi un acord mai puţin avantajos decât Regatul Unit, care a convenit asupra unui tarif de bază de 10%.

Aceasta ar reprezenta o lovitură dură pentru industria auto germană, ale cărei tarife ar fi reduse de la 27,5%, dar care ar rămâne de peste cinci ori mai mari decât taxa de import de 2,75% pe care o plătea anterior pentru exporturile către SUA, înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Deşi excepţiile urmează să fie stabilite definitiv, se înţelege că băuturile spirtoase alcoolice sunt, de asemenea, avute în vedere pentru reduceri sau eliminare, ceea ce ar reprezenta un câştig pentru exportatorii de whisky şi coniac din UE şi pentru cei de bourbon din SUA.

Surse diplomatice au menţionat, de asemenea, că tariful de 15% ar include tariful „naţiune cea mai favorizată” şi nu ar fi aplicat cumulativ cu alte taxe vamale deja existente în diferite sectoare.

Discuţiile despre posibile acorduri comerciale cu SUA ar trebui considerate „speculaţii”, cu excepţia cazului în care sunt anunţate de Donald Trump, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai.

În paralel cu negocierile, UE îşi înăspreşte măsurile de retorsiune în cazul în care Trump nu semnează acordul, care ar presupune un tarif de bază la jumătate din nivelul de 30% pe care l-a ameninţat în urmă cu zece zile.

Miercuri, UE a ameninţat că va impune tarife de aproape 100 de miliarde de euro (87 miliarde de lire sterline) asupra importurilor din SUA, de la bourbon la avioane Boeing, într-un singur pachet, dacă preşedintele american renunţă la cea mai recentă propunere.

Surse diplomatice au declarat că rata ar fi stabilită la 30%, în concordanţă cu ameninţarea lui Trump, urmând a fi supusă votului, mâine, în comitetul pentru bariere comerciale al Consiliului UE.

Totodată, diplomaţii UE au discutat utilizarea aşa-numitei „arme nucleare” — un nou instrument legislativ cunoscut sub numele de instrumentul anti-coerciţie (ACI) — care ar putea permite blocului să impună tarife, dar şi să interzică servicii americane, ceea ce ar afecta grav industria tehnologică. Implementarea acestuia ar putea dura un an.

Potrivit surselor, Franţa a fost singura ţară care a cerut aplicarea imediată a instrumentului, argumentând că este necesar un semnal de forţă.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că intenţionează să combine două liste deja pregătite de produse americane pentru a le include în orice măsuri de represalii împotriva taxelor de frontieră impuse de preşedintele american.

Dacă Bruxelles-ul îşi va duce ameninţarea la capăt, înseamnă că tarifele ar fi impuse asupra importurilor americane în UE din prima listă de 21 de miliarde de euro — care include carne de pasăre şi băuturi alcoolice — precum şi dintr-o listă mai recentă de 72 de miliarde de euro, care conţine maşini şi avioane.

Dacă va fi aprobat de statele membre UE printr-un vot aşteptat în zilele următoare, pachetul de contratarife în valoare de 93 de miliarde de euro ar putea fi aplicat începând cu 7 august.

„Prioritatea principală a UE este obţinerea unui rezultat negociat cu SUA”, a declarat Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerţ, adăugând că UE va „continua, în paralel, să se pregătească pentru toate scenariile posibile.” Pentru a face contramăsurile „mai clare, mai simple şi mai ferme, vom fuziona listele 1 şi 2 într-o singură listă”, a spus el.

Tobias Gehrke, cercetător principal în cadrul think tank-ului Consiliului European pentru Relaţii Externe, a afirmat că UE a ratat o oportunitate prin faptul că nu a avertizat că va utiliza ACI după summitul miniştrilor Comerţului de săptămâna trecută, la două zile după ce Trump a transmis scrisoarea sa cu ameninţarea tarifelor de 30%.

„Există sentimentul că blocul şi-a jucat greşit cărţile, în ciuda faptului că avea atuuri decente. UE ar fi trebuit să reacţioneze imediat la tarifele SUA. Deşi mantra ‘să negociem dintr-o poziţie de forţă’ a fost repetată frecvent în discursuri, acţiunile aferente nu s-au materializat niciodată”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor