Mâna lungă a regimului comunist de la Beijing ajunge la Moscova: Practicantă Falun Gong condamnată la 4 ani de închisoare

Natalya Minenkova practică meditaţia Falun Gong în Dendropark, Moscova, Rusia, pe 5 iulie 2022. (The Epoch Times)
Eva Fu
25.07.2025

Un tribunal din Moscova a condamnat o femeie la patru ani de închisoare pentru că practica Falun Gong, în timp ce organizaţiile pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă privind „alinierea îngrijorătoare” dintre Rusia şi China.

Femeia, pe nume Natalia Minenkova, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnată pe 23 iulie, după ce petrecuse un an în arest preventiv, fiind acuzată de „desfăşurarea de activităţi ale unei organizaţii indezirabile”.

Sentinţa a fost pronunţată la doar o zi după ce autorităţile din Siberia au percheziţionat locuinţa unei alte practicante Falun Gong, confiscându-i telefonul şi laptopul.

Reprimarea practicanţilor Falun Gong în Rusia s-a intensificat în ultimul an, alte şapte persoane fiind urmărite penal sau arestate din martie 2024.

La sfârşitul lunii iunie, cetăţeanul rus Zhu Yun a fost condamnat şi el la trei ani de închisoare în baza aceleiaşi legi. Iar în noiembrie 2024, Oksana Şcetkina din oraşul Piatigorsk, sudul Rusiei, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru asocierea cu organizaţia Friends of Falun Gong, considerată „indezirabilă” de instanţele ruse.

Legea controversată privind „desfăşurarea de activităţi ale unei organizaţii indezirabile”, adoptată în 2015, a fost utilizată de autorităţile ruse pentru a viza peste 100 de organizaţii, precum şi jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului.

Levi Browde, director executiv al Falun Dafa Information Center, a declarat că tendinţa de a pedepsi practicanţii Falun Gong pentru meditaţie este „periculoasă şi profund îngrijorătoare”. Faptul că sentinţa Nataliei Minenkova a fost pronunţată la trei zile după aniversarea a 26 de ani de la începutul persecuţiei în China ridică semne de întrebare, a spus el.

„Fie că a fost intenţionat sau nu, momentul ales reflectă tactica Beijingului şi semnalează o îngrijorătoare aliniere cu represiunea autoritară a acestuia”, a declarat Browde pentru The Epoch Times.

„Este sub demnitatea suveranităţii Rusiei să cedeze presiunilor venite din partea Beijingului pentru a interzice Falun Gong şi a-şi întemniţa propriii cetăţeni. Istoria nu va privi cu îngăduinţă pe cei care aleg să colaboreze cu Partidul Comunist Chinez – cel mai brutal regim comunist din lume astăzi.”

Un fenomen mai larg de represiune transnaţională

Potrivit lui Browde, asistăm la un „tipar îngrijorător” odată cu creşterea influenţei Chinei şi extinderea represiunii împotriva Falun Gong la nivel global.

Arestarea Nataliei Minenkova în mai 2024 a avut loc cu două săptămâni înainte de întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping, întâlnire în care cei doi au promis o „nouă eră” a parteneriatului. Răfuieli similare au avut loc şi în Serbia şi Malaezia în anul precedent, înaintea vizitelor lui Xi în acele ţări – acţiuni care, potrivit lui Browde, reflectă o „tendinţă mai amplă de represiune transnaţională legată de influenţa Beijingului”.

„Aceste incidente ridică îngrijorări serioase că Moscova şi alte guverne ar putea suprima grupuri religioase paşnice pentru a se alinia mai strâns cu Beijingul – folosind represiunea ca monedă de schimb diplomatică”, a adăugat el.

Mai mult decât reţinerile temporare din Serbia şi Malaezia, situaţia din Rusia este deosebit de gravă – Moscova a declarat ilegale şapte organizaţii legate de Falun Gong şi a interzis mai multe publicaţii, inclusiv cartea principală a practicii, "Zhuan Falun", precum şi un raport privind recoltarea forţată de organe în China, autorizată de stat.

În 2017, mai multe oraşe din Rusia au interzis o expoziţie de artă care prezenta, prin picturi, poveşti reale de tortură şi persecuţie a practicanţilor Falun Gong în China. Parchetul local a justificat măsura prin „necesitatea menţinerii unor relaţii internaţionale bune”.

„Acum, când Rusia emite sentinţe penale pentru meditaţie”, se pare că Moscova recurge la „măsuri extreme pentru a câştiga bunăvoinţa Beijingului”, a declarat Browde.

Urmându-şi conştiinţa

Natalia Minenkova, manager adjunct la o companie de echipamente stomatologice, practică Falun Gong de peste un deceniu.

„Noi spunem adevărul despre persecuţia Falun Gong, iar Partidul Comunist Chinez se teme de acest lucru. Şi aici, în Rusia, îşi face treburile murdare cu mâinile voastre – ale anchetatorilor, procurorilor şi agenţilor FSB”, a spus ea în faţa instanţei pe 23 iulie.

„Oricât ar căuta organele de anchetă probe pentru ‘crima’ pentru care sunt judecată, nu le vor găsi. Pentru că nu există nicio crimă şi nicio vină. Iar autorităţile ştiu asta”, a declarat Minenkova.

Ea a rememorat popularitatea Falun Gong în China în anii ’90, când între 70 şi 100 de milioane de oameni au început să practice pentru beneficiile fizice şi mentale; şi cum, în 1999, regimul ateu a declarat practica 'duşman al statului', considerând-o o ameninţare la adresa puterii partidului şi mobilizând resursele ţării pentru a o eradica.

Minenkova a spus că practicarea Falun Gong a ajutat-o să se vindece de probleme gastrice, dureri în gât şi amigdalită cronică. De asemenea, i-a îmbunătăţit caracterul – sora ei, cu care obişnuia să se certe constant, i-a spus odată că s-a „schimbat mult”.

Ea a trimis scrisori şi a participat la forumuri medicale şi alte evenimente pentru a atrage atenţia asupra persecuţiei continue a Falun Gong, inclusiv asupra recoltării forţate de organe din China, ce vizează prizonierii de conştiinţă, deoarece nu putea rămâne tăcută în faţa crimelor.

„Este foarte dureros să văd că ţara mea, în loc să mă protejeze de persecuţia Partidului Comunist Chinez şi să ajute la expunerea torturii, crimelor şi recoltării forţate de organe din China, devine un instrument al acestuia şi îşi persecută propriii cetăţeni. Închisoarea nu este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui om. Este mult mai grav să-ţi pierzi sufletul refuzând să-ţi urmezi conştiinţa”, a spus Minenkova.

Context

Falun Dafa este o şcoală de qigong (o disciplină asemănătoare Tai Chi-ului) care implică executarea unor exerciţii meditative şi respectarea unui cod moral ce are la bază principiile Adevăr, Compasiune şi Toleranţă.

Făcută publică în China în 1992 de către maestrul Li Hongzhi, Falun Dafa (cunocută şi sub numele de Falun Gong) s-a bucurat de o mare popularitate la toate nivelele societăţii chineze - inclusiv printre oficiali guvernamentali - având efecte benefice asupra stării de sănătate. Numărul practicanţilor Falun Gong se ridica în 1999 la aproximativ 70-100 de milioane, cifră care l-a alarmat pe dictatorul comunist chinez de la acea vreme, Jiang Zemin.

Cum valorile morale promovate de Falun Gong erau în directă opoziţie cu filozofia marxistă a violeţei şi luptei de clasă din comunism, iar numărul aderenţilor creştea vertiginos, Jiang Zemin a ordonat eliminarea mişcării prin mijloace violente.

La 20 iulie 1999 a început genocidul contra zecilor de milioane de cetăţeni chinezi care practicau Falun Gong. Şi nu s-a oprit nici până în prezent, numărul victimelor crescând pe zi ce trece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor