Cazul Epstein. Ghislaine Maxwell a răspuns "fiecărei întrebări" într-o întâlnire secretă cu Departamentul de Justiţie

Britanica Ghislaine Maxwell a răspuns „fiecărei întrebări” adresate de Departamentul de Justiţie al administraţiei Trump în cadrul unei întâlniri secrete desfăşurate joi, a declarat avocatul ei, într-un context în care administraţia este acuzată de muşamalizarea cazului Jeffrey Epstein, relatează Daily Mail.
Adjunctul procurorului general, Todd Blanche, s-a deplasat în Florida pentru a se întâlni personal cu infractoarea condamnată pentru trafic sexual de minori, în timp ce baza MAGA cere răspunsuri cu privire la ce ştie aceasta despre infracţiunile lui Epstein.
Avocatul lui Maxwell, David Markus, a dezvăluit că ea a răspuns tuturor întrebărilor în timpul unui interviu-maraton care a durat toată ziua.
„Domnişoara Maxwell a răspuns fiecărei întrebări. Nu s-a oprit deloc. Nu a invocat nicio imunitate. Nu a refuzat să răspundă. A răspuns sincer, onest şi cât a putut de bine”, a spus Markus.
Blanche a ajuns la tribunalul federal în jurul orei 9:00 dimineaţa, iar avocaţii lui Maxwell au fost, de asemenea, văzuţi intrând în clădirea din Tallahassee.
Maxwell, în vârstă de 63 de ani, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare cu nivel redus de securitate din Tallahassee şi este singura persoană aflată în spatele gratiilor pentru infracţiunile de trafic sexual comise de Jeffrey Epstein asupra minorilor.
Procuroarea generală, Pam Bondi, a anunţat marţi că Blanche a cerut un interviu cu Maxwell pentru a o întreba: „Ce ştii?”
Blanche, numărul doi din Departamentul de Justiţie, a confirmat marţi că întrevederea va avea loc „în zilele următoare”.
Aceasta intervine în contextul în care DOJ-ul lui Trump se află în centrul unei controverse pentru că nu a făcut publice toate fişierele legate de Epstein.
Susţinătorii MAGA cer ca Trump să facă mai mult pentru a aduce la lumină informaţiile legate de Epstein, după ce preşedintele a promis în campanie că va face publice toate datele despre pedofilul condamnat.
Nu este clar ce poate dezvălui Maxwell care nu este deja public, iar întâlnirea cu uşile închise alimentează scepticismul privind modul în care se gestionează revizuirea fişierelor Epstein.
Maxwell este programată să depună mărturie în Congres pe 11 august.
Senatorul democrat Richard Blumenthal (Connecticut) a declarat că această întâlnire este un mod prin care administraţia încearcă să „asigure o muşamalizare.”
Senatorul susţine că Blanche desfăşoară o „întâlnire secretă” pentru a încheia o „înţelegere secretă” care i-ar putea oferi lui Maxwell o graţiere în schimbul unor informaţii favorabile lui Trump.
Maxwell şi-a exprimat deja intenţia de a obţine anularea sentinţei. Avocaţii ei au cerut Curţii Supreme să preia cazul, argumentând că aceasta nu ar fi trebuit niciodată să fie acuzată din cauza unui acord de pledoarie încheiat de Epstein în 2008.
„Preşedintele Trump ne-a spus să eliberăm toate dovezile credibile. Dacă Ghislaine Maxwell are informaţii despre persoane care au comis infracţiuni împotriva victimelor, FBI şi DOJ vor asculta ce are de spus”, a declarat Blanche într-un comunicat postat pe X de Pam Bondi.
Avocatul David Oscar Markus a declarat pentru CNN că echipa este în discuţii cu guvernul pentru ca Maxwell să-şi spună partea ei de poveste.
„Pot confirma că suntem în discuţii cu guvernul şi că Ghislaine va depune întotdeauna mărturie sincer. Suntem recunoscători preşedintelui Trump pentru angajamentul său de a scoate adevărul la iveală în acest caz”, a spus Markus.
Doar săptămâna trecută, DOJ s-a opus cererii lui Maxwell de a duce cazul în faţa Curţii Supreme, în timp ce avocaţii ei susţineau că nu ar fi trebuit să fie acuzată din cauza acordului de imunitate semnat de Epstein în 2008.
Trump a încercat disperat să-şi convingă baza să nu o mai critice pe Bondi şi FBI după ce un memoriu emis la începutul lunii a concluzionat că în moartea lui Epstein nu a existat vreo neglijenţă sau abatere.
Susţinătorii MAGA au fost deosebit de nemulţumiţi că în urma revizuirii fişierelor Epstein nu a apărut nicio informaţie nouă şi că DOJ-ul lui Trump nu a descoperit existenţa unei aşa-numite „liste de clienţi” de colaboratori de rang înalt.
Preşedintele a început chiar să numească întreaga situaţie „farsa Epstein” şi a susţinut că democraţii sunt de vină pentru alimentarea teoriilor conspiraţiei, într-un efort de a diviza Partidul Republican.
Când acest lucru nu a funcţionat, Trump i-a cerut săptămâna trecută lui Bondi să solicite Districtului Sudic din New York desecretizarea mărturiilor marelui juriu în cazul Epstein.
„Am contactat avocatul ei. Intenţionez să mă întâlnesc cu ea în curând. Nimeni nu este mai presus de lege — şi nicio pistă nu este exclusă”, a spus Blanche.
Unii loialişti ai lui Trump tot nu sunt convinşi de această încercare de a recupera încrederea pierdută în rândul susţinătorilor MAGA.
Lidera opoziţiei faţă de ancheta condusă de Bondi este conservatoarea Laura Loomer, care a început să o numească pe procuroarea generală „Blondi”.
Ea a spus marţi că acţiunea pare mai degrabă o încercare de a „face faţă” revoltei crescânde din Partidul Republican.
„De ce acest 'interviu' cu Ghislaine Maxwell nu a fost făcut din prima zi?”, a întrebat Loomer pe X.
„Nu ar fi trebuit să se întâmple deja? Poate că este o neînţelegere de comunicare. Dar nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva acest interviu a avut deja loc. Şi dacă nu, de ce?”, a continuat ea.
Avocatul şi comentatorul politic Ron Filipkowski a spus că, dacă declaraţiile lui Maxwell îl implică pe Trump, nu se va publica nimic — dar dacă îl exonerează, sentinţa ei va fi redusă.
„Adevărul este în fişiere, nu în spusele lui Maxwell”, a scris Filipkowski.
Blanche insistă că nota comună din 6 iulie a DOJ şi FBI privind revizuirea fişierelor Epstein „rămâne valabilă.”
El afirmă că verificarea recentă a departamentului nu a scos la iveală nicio dovadă nouă care să justifice acuzaţii împotriva altor persoane potenţial implicate în infracţiuni.
Declaraţia lui Blanche de marţi dimineaţă recunoaşte că nicio administraţie sau DOJ nu a cerut vreodată lui Maxwell să vorbească despre cazul Epstein.
„Asta se schimbă acum”, a menţionat el.