Emmanuel Macron a declarat că Franţa va recunoaşte Palestina ca stat

Emmanuel Macron (Pier Marco Tacca/Getty Images)
Redacţia
25.07.2025

Franţa va recunoaşte Palestina ca stat, a anunţat joi preşedintele Emmanuel Macron, într-o mişcare diplomatică îndrăzneaţă, pe fondul furiei globale crescânde faţă de foametea din Gaza. Potrivit AP News, Israelul a denunţat decizia.

Preşedintele francez a declarat într-o postare pe X că va oficializa decizia la Adunarea Generală a ONU din septembrie.

„Urgenţa de astăzi este ca războiul din Gaza să înceteze şi populaţia civilă să fie salvată”, a scris el.

Această mişcare, în mare parte simbolică, exercită o presiune diplomatică suplimentară asupra Israelului, în contextul războiului şi al crizei umanitare din Fâşia Gaza. Franţa este acum cea mai mare putere occidentală care recunoaşte Palestina, iar această mişcare ar putea deschide calea pentru alte ţări să facă acelaşi lucru. Peste 140 de ţări recunosc statul palestinian, inclusiv mai mult de 10 din Europa.

Palestinienii doresc un stat independent în Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est anexat şi Gaza, teritorii ocupate de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Guvernul israelian şi majoritatea clasei politice se opun de mult timp statalităţii palestiniene şi afirmă acum că aceasta ar recompensa militanţii după atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

„Condamnăm cu fermitate decizia preşedintelui Macron. O astfel de măsură recompensează terorismul şi riscă să creeze un alt proxy iranian, la fel cum a devenit Gaza. Un stat palestinian în aceste condiţii ar fi o rampă de lansare pentru anihilarea Israelului, nu pentru a trăi în pace alături de acesta”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Autoritatea Palestiniană a salutat decizia. O scrisoare în care se anunţa această măsură a fost prezentată joi preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas la Ierusalim.

„Îi exprimăm mulţumirile şi aprecierea noastră” lui Macron, a scris Hussein Al Sheikh, vicepreşedintele OLP sub conducerea lui Abbas.

„Această poziţie reflectă angajamentul Franţei faţă de dreptul internaţional şi sprijinul său pentru dreptul poporului palestinian la autodeterminare.”

Statele Unite „resping cu fermitate” planul lui Macron de a recunoaşte un stat palestinian, a scris secretarul de stat Marco Rubio într-o postare pe platforma socială X.

„Această decizie imprudentă nu face decât să servească propaganda Hamas şi să împiedice pacea. Este o palmă peste faţă pentru victimele din 7 octombrie”, a declarat Rubio.

Cu cea mai mare populaţie evreiască din Europa şi cea mai mare populaţie musulmană din Europa de Vest, Franţa a fost adesea martora unor proteste sau tensiuni interne provocate de conflictele din Orientul Mijlociu.

Preşedintele francez a oferit sprijin Israelului după atacurile Hamas din 7 octombrie şi se pronunţă frecvent împotriva antisemitismului, dar a devenit din ce în ce mai frustrat de războiul Israelului în Gaza.

„Având în vedere angajamentul său istoric pentru o pace justă şi durabilă în Orientul Mijlociu, am decis că Franţa va recunoaşte statul Palestina. Pacea este posibilă”, a scris Macron.

Anunţul de joi a venit la scurt timp după ce SUA a întrerupt negocierile de încetare a focului din Gaza în Qatar, afirmând că Hamas nu dă dovadă de bună credinţă.

Anunţul a fost făcut cu câteva zile înainte ca Franţa şi Arabia Saudită să găzduiască săptămâna viitoare o conferinţă la ONU privind soluţia celor două state. Luna trecută, Macron şi-a exprimat „determinarea de a recunoaşte statul Palestina” şi a insistat pentru o mişcare mai amplă către o soluţie cu două state, în paralel cu recunoaşterea Israelului şi a dreptului său de a se apăra.

În ultimele zile, s-a creat un val de opoziţie împotriva Israelului. La începutul acestei săptămâni, Franţa şi alte peste douăzeci de ţări, în majoritate europene, au condamnat restricţiile impuse de Israel asupra transporturilor de ajutoare în teritoriu şi uciderea a sute de palestinieni care încercau să ajungă la alimente.

Macron se va alătura liderilor britanici şi germani pentru discuţii de urgenţă vineri despre Gaza, despre cum să se ajungă cu alimente la cei flămânzi şi cum să se oprească luptele.

„Suntem clari că statalitatea este dreptul inalienabil al poporului palestinian. Un armistiţiu ne va pune pe calea recunoaşterii unui stat palestinian şi a unei soluţii cu două state care garantează pacea şi securitatea pentru palestinieni şi israelieni. Suferinţa şi foametea din Gaza sunt de nedescris şi de nejustificat”, a declarat premierul britanic Keir Starmer la anunţarea apelului.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est la scurt timp după războiul din 1967 şi îl consideră parte a capitalei sale. În Cisiordania, a construit zeci de aşezări, unele asemănătoare cu suburbii întinse, care găzduiesc acum peste 500.000 de colonişti evrei cu cetăţenie israeliană. Cei 3 milioane de palestinieni din teritoriu trăiesc sub dominaţie militară israeliană, Autoritatea Palestiniană exercitând o autonomie limitată în centrele populate.

Ultimele negocieri de pace serioase au eşuat în 2009, când Netanyahu a revenit la putere. Majoritatea comunităţii internaţionale consideră că înfiinţarea unui stat palestinian viabil alături de Israel este singura soluţie realistă la conflictul vechi de un secol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor