UE şi poporul ucrainean regretă decizia Kievului privind acordul istoric
alte articole
Reprezentanta UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, a exprimat decepţia întregii alianţe europene faţă de decizia de joi a Ucrainei de a suspenda, printr-un decret al premierului Mikola Azarov, procesul de pregătire a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, decizie împotriva căreia o bună parte din populaţia Ucrainei cât şi mai mulţi parlamentari şi-au manifestat public nemulţumirea pe parcursul aceleiaşi zile.
"Este o decepţie, nu doar pentru UE, credem noi, ci şi pentru poporul ucrainean", a declarat reprezentanta UE pentru afaceri externe.
În seara zilei de joi, ucrainenii din mai multe oraşe au ieşit în număr mare pe străzi pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de alegerea guvernului. În acelaşi timp, deputaţii pro-EU au blocat tribuna parlamentului din Kiev în semn de protest privind anularea acordului istoric cu Uniunea Europeană.
Odată cu anularea acordului ce urma sa fie semnat la Vilnius, Ucraina a încheiat un nou pact cu Rusia ce are ca scop să „restabilească volumul schimburilor comerciale pierdute”. Poporul ucrainean va fi cel mai afectat de această decizie a guvernului de la Kiev, care a pierdut astfel toate beneficiile unui acord cu UE, reintrând în schimb sub bocancul rusesc.
Pentru a obţine alianţa Ucrainiei, Rusia s-a folosit de metode precum embargoul economic, provocarea separatismelor, prezenţa trupelor militare, expulzarea imigranţilor etc, iar în ultimele luni a somat ţara să plătească o factură restantă la gaze în valoare de 882 milioane de dolari.
"Noi credem că viitorul Ucrainei se bazează pe o relaţie strânsă cu UE şi rămânem ferm angajaţi faţă de poporul ucrainean, care ar fi fost principalul beneficiar al acordului, graţie plusului de libertate şi de prosperitate pe care acesta l-ar fi adus", a continuat Catherine Ashton, conform AFP.
Ministrul pentru Afaceri Externe al UE a salutat reformele „ambiţioase” promise de Kiev în ultimele luni şi a accentuat că acordul de asociere ar fi putut „ameliora şi mai mult procesul de reformă din Ucraina şi ar fi trimis un mesaj clar la adresa investitorilor din lumea întreagă şi chiar către instituţiile financiare internaţionale cu privire la seriozitatea angajamentelor sale privind modernizarea şi asupra faptului că va deveni un partener predictibil şi fiabil pentru pieţele internaţionale!”.
În urma acordului s-ar fi putut relua şi negocierile în domeniul economic dintre FMI şi Kiev, a mai menţionat Catherine Ashton.
Stefan Fule, comisarul însărcinat cu politica de vecinătate, a transmis prin contul său de Twitter că „numeroase oportunităţi pentru această ţară şi pentru poporul ucrainean sunt acum amânate”.
Emisarii europeni însărcinaţi cu raportul privind situaţia din Ucraina, vor vorbi vineri în faţa parlamentului ucrainean iar apoi se vor întâlni cu fostul premier, Iulia Timoşenko, care este încarcerată în nordul-estul ţării..