UE prezintă strategia pentru zona “militară Schengen”
alte articole
Uniunea Europeană a dezvăluit miercuri un proiect pentru a reduce barierele în cazul deplasării de echipamente militare şi soldaţi pe teritoriul Europei pe fondul temerilor legate de agresiunea rusească.
Blocul european cu 28 de membri urmăreşte să integreze mai bine capabilităţile şi capacităţile de apărare, şi chiar ar dori să creeze o aşa-numită Uniune a Apărării Europene până în 2025 şi să respecte priorităţile NATO pentru mişcările militare rapide.
Propunerea Comisiei Europene cere identificarea de rute feroviare şi rutiere potrivite pentru transport militar şi îmbunătăţirea infrastructurii existente, de exemplu prin asigurarea înălţimii sau a capacităţii de greutate în cazul podurilor pentru ca acestea să poată suporta transportul de tancuri şi echipamente militare grele.
O altă parte a planului Comisiei este acela de a evalua opţiunile pentru optimizarea controalelor de frontieră în vederea accelerării transportului de echipamente militare, produse periculoase şi personal militar peste graniţele statelor europene.
“Facilitând mobilitatea militară în cadrul UE, putem fi mai eficienţi în prevenirea crizelor, mai eficienţi în privinţa desfăşurării misiunilor noastre şi mai rapizi în a reacţiona atunci când apar provocări”, a declarat Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate.
Comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, a precizat că obiectivul este acela ca blocul să se asigure că nevoile militare sunt luate în considerare atunci când sunt dezvoltate proiecte de infrastructură.
“Acest lucru înseamnă o utilizare mai eficientă a banilor publici şi o reţea de transport mai bine dotată, care să asigure o mobilitate rapidă şi permanentă pe continent. Aceasta este o problemă ce ţine de securitatea colectivă”, a adăugat Bulc.
Planul Comisiei Europene trebuie acum să fie aprobat de guvernele UE şi revizuit de Parlamentul European. Prima parte a planului de acţiune urmează să fie pus în aplicare în lunile următoare şi primul raport privind progresul este aşteptat în vara lui 2019.
Anul trecut, un raport confidenţial al NATO a pus sub semnul întrebării abilitatea alianţei de a se apăra împotriva unui atac rusesc, citând o structură de comandă cu o capacitate mai mică de la sfârşitul Războiului Rece şi dificultăţi de logistică pe flancul estic al alianţei militare.
La rândul său, NATO intenţionează să creeze un nou comandament de logistică pentru deplasarea mai rapidă a trupelor şi echipamentelor pe teritoriul Europei în cazul oricărui posibil conflict. Un al doilea comandament urmează să fie creat pentru a asigura mobilitatea pe liniile de transport maritime nord-atlantice. Comisia Europeană a afirmat că planul său de acţiune mai degrabă completează decât concurează cu cel al NATO.