UE presată să înceapă discuţiile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Steagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Europeană este vizată să înceapă discuţiile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania înainte de sfârşitul acestei luni, aşa cum a promis, în pofida rezistenţei unora dintre membrii blocului, potrivit RFE/RL.

Premierul ceh Andrej Babis a declarat marţi că liderii UE ar trebui “să se ţină de cuvânt” în privinţa Macedoniei de Nord, care şi-a schimbat numele precedent – Macedonia – pentru a ajuta la promovarea eforturilor sale de aderare.

Babis a făcut remarcile după ce a purtat convorbiri cu premierul nord-macedonean Zoran Zaev. El a mai adăugat că ţara sa este pregătită să susţină în Consiliul European eforturile guvernului din Skopje.

Săptămâna trecută, Zaev a avertizat că amânarea discuţiilor privind aderarea la UE ar putea duce la prăbuşirea guvernului său şi ar putea permite forţelor naţionaliste şi anti-UE să ajungă la putere.

Între timp, premierul albanez Edi Rama a cerut Bruxelles-ului să înceapă discuţiile de aderare după ce un oficial european de top a precizat că un termen limită stabilit pentru luna iunie va fi probabil ratat.

Johannes Hahn, comisarul UE pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, a anunţat anul trecut că discuţiile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord vor începe în iunie 2019, cu condiţia ca cele două ţări să pună în aplicare anumite reforme în domenii care includ sectorul judiciar şi serviciile de securitate.

Ambele ţări susţin că au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte reformele cerute, dar unele state UE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acceptarea celor doi aspiranţi înainte ca aceştia să îşi ridice nivelele la standardele occidentale.

Rama a declarat că ţara sa a aplicat reformele cerute de Bruxelles, în special în ceea ce priveşte justiţia şi statul de drept şi că a câştigat dreptul de a începe negocierile de aderare.

“Cred că este momentul ca Europa să facă ce a promis după ce am realizat reformele – şi anume, să recunoască meritul nostru şi să dea undă verde discuţiilor de aderare, a susţinut Rama după discuţii în Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Juncker, care a susţinut lansarea discuţiilor de aderare cu Albania, a afirmat că nu este o “misiune imposibilă” să schimbe părerea statelor UE ezitante, însă a precizat că este improbabil ca discuţiile să fie demarate în această lună.

Rama a avertizat că Albania îşi pierde răbdarea şi a cerut blocului UE să recunoască locul ţării sale în Europa.

Albania este cuprinsă de o luptă politică internă, iar Partidul Socialist de la guvernare a afirmat că va începe un proces de înlăturare a preşedintelui albanez Ilir Meta după ce acesta a declarat că va anula alegerile locale programate pentru 30 iunie, insistând că nu au fost întrunite condiţiile pentru organizarea unor alegeri democratice.

Însuşi Rama este subiectul unor proteste stradale şi a unor acuzaţii de corupţie şi manipulare a voturilor în precedentele alegeri parlamentare din ţară, lucru pe care acesta îl neagă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe