Opoziţia albaneză blochează drumuri naţionale, cere alegeri anticipate

Premierul albanez Edi Rama.
Premierul albanez Edi Rama. (Getty Images)

Mii de susţinători ai partidelor din opoziţia albaneză au blocat, joi seară, o serie de drumuri naţionale în câteva oraşe din Albania, acestea fiind cele mai recente acţiuni din ultimele 3 luni de proteste în care manifestanţii cer guvernului să organizeze alegeri anticipate, potrivit Reuters.

Opoziţia, acuzând fraudă în alegerile parlamentare din 2017, a organizat proteste şi a rupt legăturile cu Parlamentul pentru a face presiuni în direcţia organizării de alegeri anticipate, însă guvernul premierului Edi Rama a respins acuzaţiile şi nu a cedat presiunilor.

UE şi SUA au declarat că guvernul lui Rama este legitim şi au cerut opoziţiei să se întoarcă în Parlament şi să participe la alegerile locale din 30 iunie.

Lulzim Basha, liderul principalului partid din opoziţie (Partidul Democrat), a declarat, joi, în cadrul unei întâlniri între aliaţii săi şi analişti media că Rama ar trebui să demisioneze şi că partidul său va discuta cu socialiştii de la guvernare pentru crearea unui guvern interimar care să pregătească alegeri libere şi corecte.

Protestele au loc cu două luni înaintea unei decizii din partea statelor membre UE cu privire la aprobarea sau respingerea lansării negocierilor legate de aderarea la bloc a Albaniei şi Macedoniei de Nord.

“Cer prietenilor noştri europeni şi internaţionali să nu pedepsească Albania. Nu vor avea loc alegeri fără opoziţia ţării. Nu va avea loc un proces electoral fals”, a declarat Basha în timpul unui miting în Elbasan, din centrul ţării.

Manifestanţii au înlăturat blocajele la finalul protestelor în mare parte paşnice.

Socialiştii au declarat că alegerile din 30 iunie vor avea loc chiar dacă democraţii nu participă la ele. Democraţii încă nu s-au înregistrat pentru iminentele alegeri, în timp ce un grup desprins din sânul lor şi-a creat propriul partid şi a precizat că va participa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe