Albania: Manifestanţii aruncă cocktail-uri Molotov. Se ciocnesc cu poliţia în Tirana

Manifestanţi aruncă o bombă incendiară către un cordon poliţienesc în timpul unui protest anti-guvern în Tirana, Albania, 11 mai 2019
Manifestanţi aruncă o bombă incendiară către un cordon poliţienesc în timpul unui protest anti-guvern în Tirana, Albania, 11 mai 2019 (Screenshot)

Câteva mii de manifestanţi albanezi care au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei Tirana pentru a cere demisia premierului Edi Rama, s-au ciocnit cu forţele de securitate în câteva puncte din oraş, potrivit Deutsche Welle.

Un grup de manifestanţi, printre care unii mascaţi, au aruncat cu cocktail-uri Molotov, artificii şi alte obiecte la intrarea în principala clădire a Guvernului din Tirana. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene când un număr de manifestanţi au trecut de cordonul de securitate. De asemenea, gaze lacrimogene au fost folosite pentru a elibera întreaga zonă.

Liderii opoziţiei consideră că Rama şi aliaţii săi au fost responsabili pentru presupusa fraudă electorală în 2017 şi, în acelaşi timp, acuză guvernul de corupţie. Ei cer demisia lui Rama şi crearea unui Cabinet de tranziţie.

“Ne aflăm aici cu o misiune, aceea de a elibera Albania de crimă şi corupţie, pentru a face Albania ca restul Europei”, a declarat Lulzim Basha, lider al Partidului Democrat din opoziţie.

Acesta este al patrulea protest naţional de la izbucnirea mitingurilor la mijlocul lunii februarie şi se aşteaptă ca acestea să continue. Rama - un politician de centru-stânga - a respins până acum cererile de demisie şi a negat că a comis vreo infracţiune.

Albania va organiza luna viitoare alegeri locale, însă principalele partide ale opoziţiei au declarat că vor boicota alegerile.

Guvernul lui Rama este considerat pro-UE. Atât oficiali europeni cât şi americani au cerut opoziţiei albaneze să participe la alegeri şi să pună capăt boicotului lor asupra Parlamentului. De asemenea, SUA şi UE au declarat că guvernul albanez actual este legitim.

Sâmbătă, Ambasada SUA a condamnat violenţele din Tirana şi a declarat că acestea trebuie să înceteze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe