Macedonia de Nord: Noul nume al Fostei Republici Iugoslave Macedonia intră în vigoare

Premierul grec Alexis Tsipras (dr) şi omologul său macedonean Zoran Zaev în timpul unei ceremonii de semnare a unui acord privind numele Macedoniei, desfăşurată în satul elen Psarades, 17 iunie 2018. (Sakis Mitrolidis/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.02.2019

Procesul schimbării numelui fostei republici iugoslave Macedonia a ajuns la final. Atena şi Skopje au încheiat acordul privind schimbarea numelui în iunie 2018.

Fosta Republică Iugoslavă Macedonia şi-a schimbat în mod oficial numele în Republică Macedonia de Nord, a anunţat marţi guvernul din Skopje, potrivit Deutsche Welle.

Amendamentul care a schimbat numele ţării a devenit lege prin publicarea în Monitorul Oficial, la o lună după ce Parlamentul a aprobat acest lucru.

De asemenea, Macedonia de Nord a anunţat în mod oficial ONU cu privire la schimbarea numelui său, a susţinut guvernul.

Astfel, se pune capăt unei dispute îndelungate dintre Macedonia de Nord şi Grecia şi deschide calea pentru ca Skopje să adere la alianţa militară vestică NATO şi la Uniunea Europeană.

Atena a blocat eforturile vecinului său nordic de a adera în cele două blocuri, revendicând numele de “Macedonia” şi asocierile istorice ale numelui pentru una dintre provinciile sale nordice.

Grecia a permis Macedoniei de Nord să adere la ONU în 1995 doar sub numele de “Fosta Republică Iugoslavă Macedonia”, o referire la apartenenţa a ţării de fosta Iugoslavie.

Guvernele de stânga ale ambelor ţări au căzut de acord în cele din urmă asupra unui compromis – Macedonia de Nord – în iunie 2018 şi acordul a obţinut aprobarea parlamentară în Atena şi Skopje în luna ianuarie.

De asemenea, Grecia a ratificat în urmă cu câteva zile un protocol de aderare pe care Macedonia de Nord l-a semnat cu cei 29 de membri NATO. Iar acum, Macedonia de Nord va adera la alianţa militară vestică după ce toţi membrii acesteia ratifică protocolul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor