UE nesigură de impactul demisiei lui Davutoglu asupra acordului cu Turcia privind refugiaţii

Blocul european este pe moment neclar dacă demisia lui Davutoglu va avea unele consecinţe asupra acordului UE-Turcia privind refugiaţii. O parte din prevederile acordului au fost implementate, dar Turcia a ameninţat că ar putea în orice moment să renunţe la înţelegere dacă europenii nu îşi îndeplinesc partea lor.
Fostul premier turc Ahmet Davutoglu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.05.2016

Uniunea Europeană este “nesigură” în ce mod va afecta plecarea premierului turc Ahmet Davutoglu acordul încheiat între Turcia şi UE în vederea reducerii fluxului de migranţi ce urmăresc să ajungă pe continent, a declarat joi şefa UE pentru politică externă.

“Este prea devreme pentru a vedea dacă vor exista unele implicaţii şi, în acel caz, care vor fi acelea”, a declarat şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini în timpul unei vizite în Kosovo, după ce premierul turc a anunţat că se retrage din funcţia de preşedinte al partidului de guvernământ AKP şi funcţia de premier.

“Cu siguranţă vom discuta acest lucru în primul rând cu autorităţile turce şi vom decide împreună cum vom proceda mai departe”, a adăugat ea.

Oficiali UE de rang înalt au ezitat să tragă vreo concluzie în privinţa plecării lui Davutoglu, pe care mulţi l-au considerat a fi mult mai implicat şi mai flexibil în negocierile privind criza refugiaţilor decât preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

“Ne-am respectat partea din acord”, a susţinut un oficial UE, notând că în 4 mai Comisia Europeană a îndeplinit o parte cheie a acordului încheiat cu Davutoglu în luna martie.

Comisia a cerut statelor UE să ridice cerinţele pentru vize pentru cetăţenii turci până în luna iulie. Davutoglu a declarat alegătorilor turci că această măsură este o realizare importantă pentru Turcia, care în schimb trebuie să primească înapoi orice migrant sau refugiat ce ajunge ilegal pe insulele elene. Totuşi, celelalte părţi ale acordului încă nu au fost implementate.

Un alt oficial UE a declarat agenţiei de ştiri Reuters că deşi Davutoglu - văzut în mare parte în Bruxelles ca fiind un partener de negocieri mai responsabil şi mai moderat decât Erdogan - a adoptat în mod clar rolul conducător în cazul acordului privind refugiaţii, şi preşedintele turc a susţinut înţelegerea.

“Acordul a fost cu Turcia şi nu cu Davutoglu. Erdogan a fost de asemenea implicat”, a adăugat oficialul.

Acordul privind refugiaţii

În ultimele săptămâni, sosirile de noi refugiaţi au scăzut în Grecia la câteva zeci pe zi, de la câteva mii pe zi anul trecut. Aproape un milion de persoane, multe dintre ele fugind din calea războiului din Siria peste graniţa turcă, au ajuns în 2015 în Germania, situaţie care a creat unele diviziuni între statele membre ale UE. Totuşi, criza din blocul european este departe de a fi soluţionată.

Turcia a avertizat că ar putea renunţa imediat la acord dacă europenii nu îşi respectă promisiunile. Ridicarea regimului de vize mai trebuie să fie aprobat de guverne şi legiuitorii UE, care acordă o mare atenţie situaţiei precare a drepturilor omului în Turcia care recent, sub Erdogan, a cunoscut o deteriorare semnificativă a libertăţii media.

În plus, fondurile promise de UE pentru a ajuta Turcia să aibă grijă de cei 2,7 milioane de refugiaţi sirieni găzduiţi pe teritoriul său încă nu au ajuns la destinaţie. În plus, europenii încă nu au căzut de acord asupra numărului de refugiaţi pe care să îi preia în mod direct din Turcia, aceasta fiind o altă cerinţă a acordului.

Conform acordului, UE a promis că va relansa discuţiile privind aderarea Turciei la blocul european, lucru care încă nu s-a întâmplat. Unul dintre obstacole este, din nou, situaţia precară a drepturilor omului în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor