UE avertizează Turcia cu privire la liberalizarea regimului de vize

Uniunea Europeană avertizează că o posibilă liberalizare a regimului de vize pentru turci va include şi o măsură de urgenţă pentru suspendarea acesteia.
Steagul Uniunii Europene (dr) alături de steagul Turciei.
Steagul Uniunii Europene (dr) alături de steagul Turciei. (Captură Foto)

Comisia Europeană a anunţat luni că, dacă va accepta liberalizarea regimului de vize de scurt sejur pentru cetăţenii turci, decizia va include şi o măsură de urgenţă care să permită suspendarea acestei facilităţi în cazul în care guvernul de la Ankara nu respectă criteriile cerute de blocul comunitar, potrivit AFP.

"În regulamentul nostru privind vizele avem o clauză de securitate ce ne permite ca în anumite condiţii să suspendăm regimul de călătorii fără vize", a declarat purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva, la o conferinţă de presă, reiterând că procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci este condiţionat. Referindu-se la respectarea criteriilor avansate de UE, Andreeva a afirmat că ''Turcia a făcut multe eforturi în săptămânile şi zilele trecute'', precum "lărgirea accesului refugiaţilor sirieni pe piaţa muncii".

Turcia a făcut din eliminarea vizelor pentru cetăţenii săi o condiţie pentru punerea în aplicare a acordului cu Uniunea Europeană privind controlul fluxului de migranţi spre Europa. Potrivit acordului, vizele ar trebui eliminate până la vară.

Săptămâna trecută, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în Uniunea Europeană se va face numai în momentul în care ''toate criteriile'' sunt îndeplinite.

Într-un interviu cu France Inter, Mogherini a reamintit că există criterii foarte stricte, foarte tehnice care trebuie puse în aplicare, o verificare foarte severă care trebuie făcută înainte de ridicarea vizilor şi a menţionat negocierile care au avut loc cu Ucraina sau Georgia pe această temă.

Reamintim că Turcia trebuie să îndeplinească 72 de criterii pentru ca cetăţenii ei să poată călători în UE fără viză.