Capăt de linie pentru premierul turc Ahmet Davutoglu?

Partidul turc de guvernământ AKP va organiza un congres extraordinar pentru a decide soarta premierului Ahmet Davutoglu. În ultimele săptămâni au existat speculaţii şi tensiuni între Davutoglu şi preşedintele turc.
Premierul turc Ahmet Davutoglu.
Premierul turc Ahmet Davutoglu. (Captură Foto)

Surse apropiate de AKP au confirmat miercuri că partidul va ţine un congres în această lună pentru a alege un nou lider de partid, post deţinut în prezent de premierul Ahmet Davutoglu.

Premierul a avut discuţii miercuri cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pe care presa turcă le-a descris ca fiind cruciale pentru viitorul premierului.

“Preşedintele şi premierul au căzut de acord în ceea ce priveşte organizarea Congresului ... Nu cred că Davutoglu va candida din nou”, a declarat un oficial AKP agenţiei de ştiri Reuters.

Există rapoarte privind tensionarea relaţiilor dintre preşedinte şi premier în legătură cu unele teme politice cheie. Analiştii susţin că Erdogan doreşte să înlocuiască sistemul parlamentar actual cu o preşedinţie executivă, iniţiativă pentru care nu ar fi primit sprijinul premierului Davutoglu.

Administraţia Prezidenţială a lui Erdogan din Ankara nu a comentat chestiunea. Premierul urmează să organizeze joi o conferinţă de presă după o întâlnire a executivă a partidului, conform agenţiei oficiale de ştiri Anatolia.

Autoritarismul lui Erdogan

“Probabila plecare a lui Davutoglu din funcţiile de lider de partid şi premier constituie un alt episod care arată că dominaţia lui Erdogan asupra AKP şi a executivului este absolută şi necontestată”, a declarat Wolfango Piccoli de la Teneo Intelligence.

“Pe termen scurt, paralizia politică va învinge şi apoi, după ce este ales un nou lider de partid, ar putea fi lansat un proiect pentru modificarea Constituţiei”, a declarat Piccoli agenţiei de ştiri Reuters.

Criticii îl acuză pe Erdogan de autoritarism şi susţin că acesta îşi consolidează priza asupra puterii. Ei consideră că preşedintele, care a fost ales în august 2014, doreşte să numească un premier care nu i se va opune în legătură cu unele chestiuni cruciale precum acordul cu UE privind migranţii, lupta continuă împotriva grupului jihadist Statul Islamic sau rebeliunea kurdă.

Posibili succesori

Conform editorialistului Abdulkadir Selvi de la ziarul turc Hürriyet, conducerea AKP nu intenţionează să îl nominalizeze din nou pe Davutoglu ca şef al partidului când va avea loc următorul Congres.

Statutul AKP prevede ca posturile de preşedinte al partidului şi şef al guvernului să fie deţinute întotdeauna de aceeaşi persoană.

Mass media turcă a raportat că ministrul Transporturilor, Binali Yildirim, şi ministrul Energiei, Berat Albayrak, – ginerele lui Erdogan – sunt posibili candidaţi la funcţia de prim ministru, în locul lui Davutoglu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe