UE devine din ce în ce mai confortabilă cu producerea vaccinului rusesc - o evoluţie geopolitică majoră pentru Kremlin

Un vaccin rusesc produs de europeni constituie, pentru Kremlin, o victorie mult mai importantă decât simpla injectare a vaccinurilor ruseşti în corpurile europenilor.
Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Rusia nu va vaccina întreaga Uniune Europeană, dar blocul european pare că va deveni un centru de producţie major pentru vaccinurile Sputnik, arată un comentariu publicat de Telegraph.

Deficienţele repetate şi mari de aprovizionare cu vaccinuri din cadrul UE au dus la atitudini mai puţin ostile faţă de Sputnik, o evoluţie care marchează un succes al propagandei Kremlinului, mai ales dată fiind reticenţa cu care ruşii întâmpină acelaşi vaccin acasă.

Citiți și Rusia obţine un acord de fabricare a vaccinului său Sputnik cu Germania, Franţa, Spania şi Italia

Marţi seara, Franţa şi Germania au purtat discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin după ce cancelarul german Angela Merkel a suspendat utilizarea vaccinului Oxford / AstraZeneca pentru grupa de vârstă sub 60 de ani, din cauza temerilor privind cheagurile de sânge.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au avut o conferinţă video cu preşedintele rus pentru a discuta despre „cooperarea” în ceea ce priveşte vaccinurile.

Rusia este supusă sancţiunilor UE pentru anexarea ilegală a Crimeei, iar oficiali ruşi sunt, de asemenea, supuşi unor sancţiuni pentru incidentul otrăvirii şi condamnării lui Alexei Navalnîi. Cu toate acestea, unii lideri ai UE sunt din ce în ce mai dispuşi să renunţe la preocupările legate de drepturile omului, concentrându-se pe accelerarea programului european de vaccinare, care pare că nu mai demarează niciodată.

Citiți și UE începe să favorizeze folosirea vaccinurilor Sputnik, în pofida problemelor de transparenţă

Austria, care s-a plâns de presupusa alocare inegală a dozelor de vaccin în interiorul blocului, a început discuţiile despre aprovizionarea cu doze Sputnik, permise în conformitate cu normele UE, deoarece Bruxellesul nu negociază pentru Sputnik.

Ungaria şi Republica Cehă s-au desprins de schema comună de achiziţii a UE pentru a-şi asigura propriile vaccinuri Sputnik.

Marţi, premierul Slovaciei a demisionat din cauza unui acord secret pe care l-a încheiat pentru a obţine vaccinul rusesc.

Ţările europene merg până acolo încât privesc cu invidie ţări precum Serbia, care nu este membră a UE, al cărei program de vaccinare este pe locul doi în Europa, după Marea Britanie, iar acest lucru se datorează, în parte, faptului că ţara a achiziţionat vaccinuri ruseşti şi chinezeşti.

Citiți și Cancelarul austriac înclină tot mai mult către vaccinul Sputnik, deşi nu a cumpărat suficiente doze de vaccinuri aprobate în UE

Comisia Europeană, responsabilă de negocierea acordurilor de vaccinare în numele statelor membre, insistă că blocul nu are nevoie de Sputnik pentru a-şi atinge obiectivul de a vaccina 70% din populaţia adultă până la sfârşitul verii, iar Agenţia Europeană a Medicamentului susţine, nu fără temei, că datele vaccinului rusesc legate de testarea de faza III - pe oameni - lipsesc cu desăvârşire.

Bruxellesul a comandat deja sute de milioane de vaccinuri de la Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca, despre care afirmă că vor fi suficiente pentru cei 450 de milioane de europeni.

Producţia de vaccinuri din UE va atinge în curând un nivel istoric, dar statele membre, după problemele de PR ale vaccinului AstraZeneca, au grijă să nu excludă acceptarea producătorului Sputnik.

Germania a declarat că ar fi interesată de vaccin, cu condiţia să primească autorizaţia de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Franţa este mai prudentă în public, dar dă mesaje că este deschisă aprovizionării în aceleaşi condiţii. Italia este în favoarea obţinerii dozelor.

EMA desfăşoară o revizuire asupra vaccinurilor Sputnik, în vederea unei aprobări mai rapide, dar nu a primit încă nicio cerere de autorizare de reglementare la nivel european.

Timpul este împotriva şanselor ca vaccinul Sputnik să ajungă să joace un rol major în vaccinarea UE. De asemenea, Rusia pur şi simplu nu are capacitatea de producţie internă, astfel că are nevoie de laboratoarele europene pentru a se extinde şi a satisface cererea internaţională.

Din decembrie, UE a produs cel puţin 165 de milioane de vaccinuri şi a exportat 77 de milioane în ţări mai bogate. De asemenea, au fost făcute provizii suplimentare pentru ţările în curs de dezvoltare. UE este deja un centru de producţie a vaccinurilor, iar liderii au promis că vor deveni primul producător mondial de vaccin, până în vară.

O fabrică bavareză ar putea începe să producă milioane de doze de vaccin Sputnik din iunie, dacă obţine aprobarea EMA. O fabrică din nordul Italiei urmează să înceapă fabricarea aceluiaşi vaccin rusesc în iulie. Alte laboratoare din Franţa şi Spania au fost menţionate ca posibile noi centre de producţie în viitor.

Putin este extrem de conştient de puterea geopolitică pe care ar putea-o livra un vaccin eficient împotriva virusului Wuhan. Cooperarea cu Europa ar putea da, în cele din urmă, roade sub forma unor fabrici din UE care produc vaccinuri Sputnik pentru export în întreaga lume, o soluţie mult mai convenabilă decât simpla injectare de vaccinuri ruseşti în corpurile europenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii