Cancelarul austriac înclină tot mai mult către vaccinul Sputnik, deşi nu a cumpărat suficiente doze de vaccinuri aprobate în UE

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Epoch Times România)

Reuters a transmis, marţi, că „Austria negociază cu Rusia achiziţionarea unui milion de doze de vaccin Sputnik V, împotriva virusului Wuhan, în pofida faptului că acesta nu a fost încă aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului”, potrivit unei declaraţii a biroului cancelarului Sebastian Kurz.

În mod previzibil, ştirea a declanşat o furtună de controverse, deoarece liderul conservator este acuzat că a eşuat - din neglijenţă sau deliberat - să cumpere numărul maxim de doze de vaccin anti-COVID, permis în cadrul sistemului de achiziţii colective al Uniunii Europene.

{aticle_id 312437}

Kurz a răspuns sugerând că guvernul Austriei nu se va supune poziţiei anti-ruseşti de la Bruxelles, care nu ar trebui să aibă nicio influenţă asupra datelor privitoare la eficienţa vaccinului Sputnik V. El a afirmat:

"Nu trebuie să existe influenţe geopolitice în ceea ce priveşte vaccinurile ... Singurul lucru care trebuie să conteze este dacă vaccinul este eficient şi sigur."

Un oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului a subliniat că utilizarea vaccinurilor ruseşti şi chineze ar reprezenta "o ruletă rusească" din cauza lipsei datelor privitoare la testarea de fază III - pe oameni, astfel încât este neclar la ce studii se referă cancelarul austriac.

Kurz s-a plâns că sistemul de administrare a vaccinării din UE, care determină câte doze primeşte o ţară, este opac şi nesigur, generând o distribuţie „inegală” a vaccinurilor.

Din februarie, Kurz a început să dea mesaje că ia tot mai mult în considerare vaccinul rusesc: „Este vorba despre obţinerea unui vaccin sigur cât mai repede posibil, nu contează cine îl produce”, a declarat Kurz în timpul unui interviu considerat „controversat”, acordat săptămânalului german Welt am Sonntag.

"Austria ar încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacitatea de producţie a firmelor naţionale dacă producătorii ruşi şi chinezi obţin aprobarea şi produc în Europa ... asemenea producătorilor altor ţări." El a explicat că, dacă va fi disponibil şi aprobat, este pregătit să îşi facă vaccinul rusesc.

Slovacia este o altă ţară în care discuţiile pentru procurarea vaccinului Sputnik au declanşat o criză politică.