Cancelarul austriac înclină tot mai mult către vaccinul Sputnik, deşi nu a cumpărat suficiente doze de vaccinuri aprobate în UE

Sebastian Kurz (Epoch Times România)
A.P.
31.03.2021

Reuters a transmis, marţi, că „Austria negociază cu Rusia achiziţionarea unui milion de doze de vaccin Sputnik V, împotriva virusului Wuhan, în pofida faptului că acesta nu a fost încă aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului”, potrivit unei declaraţii a biroului cancelarului Sebastian Kurz.

În mod previzibil, ştirea a declanşat o furtună de controverse, deoarece liderul conservator este acuzat că a eşuat - din neglijenţă sau deliberat - să cumpere numărul maxim de doze de vaccin anti-COVID, permis în cadrul sistemului de achiziţii colective al Uniunii Europene.

{aticle_id 312437}

Kurz a răspuns sugerând că guvernul Austriei nu se va supune poziţiei anti-ruseşti de la Bruxelles, care nu ar trebui să aibă nicio influenţă asupra datelor privitoare la eficienţa vaccinului Sputnik V. El a afirmat:

"Nu trebuie să existe influenţe geopolitice în ceea ce priveşte vaccinurile ... Singurul lucru care trebuie să conteze este dacă vaccinul este eficient şi sigur."

Un oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului a subliniat că utilizarea vaccinurilor ruseşti şi chineze ar reprezenta "o ruletă rusească" din cauza lipsei datelor privitoare la testarea de fază III - pe oameni, astfel încât este neclar la ce studii se referă cancelarul austriac.

Kurz s-a plâns că sistemul de administrare a vaccinării din UE, care determină câte doze primeşte o ţară, este opac şi nesigur, generând o distribuţie „inegală” a vaccinurilor.

Din februarie, Kurz a început să dea mesaje că ia tot mai mult în considerare vaccinul rusesc: „Este vorba despre obţinerea unui vaccin sigur cât mai repede posibil, nu contează cine îl produce”, a declarat Kurz în timpul unui interviu considerat „controversat”, acordat săptămânalului german Welt am Sonntag.

"Austria ar încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacitatea de producţie a firmelor naţionale dacă producătorii ruşi şi chinezi obţin aprobarea şi produc în Europa ... asemenea producătorilor altor ţări." El a explicat că, dacă va fi disponibil şi aprobat, este pregătit să îşi facă vaccinul rusesc.

Slovacia este o altă ţară în care discuţiile pentru procurarea vaccinului Sputnik au declanşat o criză politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor