UE dă note proaste Franţei şi Germaniei (presă)

Comisia Europeană a luat la puricat planurile bugetare ale statelor membre şi nici măcar tocilarul clasei, Germania, nu a reuşit să ia o notă bună.
(photos.com)
Epoch Times România
30.05.2013

Comisia Europeană a luat la puricat planurile bugetare ale statelor membre şi nici măcar tocilarul clasei, Germania, nu a reuşit să ia o notă bună. Franţa primeşte o listă cu şase puncte de reforme structurale, iar Berlinul se vede analizat până în pânzele albe, scrie RFI joi pe site-ul său, citând cotidianul german Die Welt.

Printre economiile europene, Germania e văzută de mulţi drept model. Mai puţin de Comisia Europeană care spune în raportul privind bugetul de stat german că avansul pe care îl are Republica Federală a făcut ţara să uite de ritmul necesar al reformelor. Nici copilul problemă al Europei, Franţa, n-a scăpat de notele proaste de la Bruxelles, comentează ziarul german.

În ciuda finanţelor publice care sunt sănătoase, Berlinul trebuie să facă mai multe în sensul creşterii cererii interne şi creşterii salariilor, având în vedere că Germania este ţara în care veniturile au crescut cel mai puţin comparativ cu restul Europei. Comisia face referiri şi la impozitele prea mari aplicate salariilor mici, liberalizarea serviciilor, cooperarea energetica cu ţările vecine şi creşterea eficienţei cheltuielilor din sănătate. Analiza Comisiei Europene merge până într-acolo încât sunt enumerate bunurile şi serviciile exceptate de la cota normală de TVA care nu se justifică economic în opinia experţilor europeni. Nici sistemul social nu e uitat în raportul despre Germania: se vorbeşte despre dezvoltarea reţelei de gradiniţe şi a celei de şcoli cu program prelungit. Sectorul manufacturier ar avea şi el de suferit prin reglementarea prea strictă a certificării de maistru.

Franţa are mult de lucrat la capitolul competitivitate, având în vedere că executivul comunitar a acordat Parisului un termen de doi ani de exceptare de la procedura de deficit excesiv. Aşa că în schimbul acestui favor, Bruxelles-ul sugerează Parisului să reformeze urgent sistemul de pensii. În plus, administraţia Hollande ar trebui să se concentreze pe reducerea şomajului în rândul tinerilor, pe creşterea capacităţii de export, pe simplificarea regimului fiscal şi pe liberalizarea serviciilor.

Consemnând reacţia Franţei la recomandările Comisiei, RFI citează declaraţia şefului statului francez publicată de ziarul L'Express. Francois Hollande este de părere că Executivul european nu are nimic de spus în problemele interne ale Franţei. Comisia ceruse palatului Elysee să accelereze reformele structurale din ţara problemă a Europei în schimbul extinderii perioadei de graţie din mecanismul de deficit excesiv.

Comisia Europeana nu ne dictează ce avem de făcut. Ea poate spune doar că Franţa trebuie să îşi regleze conturile publice, a reacţionat şeful statului francez. Potrivit sursei citate, Francois Hollande s-a supărat pentru că Franţa este singura ţară căreia i-au fost recomandate şase puncte de reforma structurală. Pe lângă sistemul de pensii, Parisul ar trebui să ia la mână şi asigurările de şomaj, costurile cu forţa de muncă, preţurile reglementate de stat în energie şi flexibilizarea pieţei muncii.

Franţa ştie ea mai bine cum şi ce trebuie să facă pentru a-şi atinge obiectivele, a mai spus Hollande la aflarea veştii despre conţinutul recomandărilor europene. Nici premierul Jean-Marc Ayrault nu a avut altă atitudine. El a promis că Franţa îşi va respecta angajamentele, dar că o va face aşa cum consideră mai bine. Singurul care a fost mai moderat în declaraţii este ministrul economiei Pierre Moscovici. Acesta a declarat că documentul Comisiei conţine într-adevăr domenii care necesită reforme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor