Bulgaria a ratat un an în procesul de reforme, consideră CE (presă)
alte articole
Bulgaria a ratat un an în care ar fi putut îmbunătăţi calitatea guvernării de stat şi serviciilor publice, scrie joi cotidianul sofiot Capital Daily. Aceasta este una dintre concluziile propunerii Comisiei Europene către Consiliul UE privind recomandările pe 2013 pentru Bulgaria, publicate miercuri de Bruxelles alături de cele pentru celelalte ţări membre.
În document se afirmă că progresul în cazul majorităţii din recomandările făcute este prea lent. Un progres mai semnificativ este înregistrat doar în domeniul finanţelor publice. Probleme grave se observă însă în ceea ce priveşte piaţa muncii, securitatea socială, mediul de afaceri şi sectorul de energie. Cetăţenii bulgari sunt expuşi celui mai mare risc de sărăcie şi excludere socială în UE. Una dintre cauze este şomajul în rândul tinerilor şi şomajul pe termen lung de care suferă bulgarii fără studii. CE avertizează că nivelul de angajare a forţei de muncă în Bulgaria este sub media europeană şi continuă să scadă. Bruxellesul atrage totodată atenţia asupra faptului că în ţară nu a avut loc o reformă în sistemul de învăţământ care să pregătească cadre cu înaltă calificare pentru companiile inovative.
Ziarul Sega citează acelaşi document şi scrie că Bruxellesul cere ca Bulgaria să anunţe o dată concretă pentru egalizarea vârstelor de ieşire la pensie în cazul bărbaţilor şi al femeilor. Recomandările Comisiei Europene intră în dezacord cu intenţiile noului guvern de la Sofia care a anunţat deja că se gândeşte să oprească creşterea vârstei de pensionare. Din anul 2012, această vârstă a început să crească cu patru luni pe an şi trebuie să ajungă în anul 2021 la 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cel al bărbaţilor. În prezent, femeile ies la pensie după împlinirea a 60 ani şi 8 luni, iar bărbaţii la 63 de ani şi 8 luni, cu condiţia să fi plătit asigurări pentru pensii timp de 37 de ani în cazul femeilor şi 40 de ani în cel al bărbaţilor.