Noul premier al Bulgariei ar putea relua cooperarea cu Rusia în domeniul energetic (Kommersant)
alte articole
Parlamentul Bulgariei a validat miercuri noul guvern al ţării, în frunte cu Plamen Oreşarski, premierul propus de Partidul Socialist. Experţi intervievaţi de cotidianul rus Kommersant prevăd o încălzire a relaţiilor dintre Moscova şi Sofia: probabilitatea dezgheţării proiectelor energetice comune, suspendate de guvernul demisionar al lui Boiko Borisov, este destul de ridicată. În primul rând, este vorba despre centrala nucleară 'Belene', dar discuţiile despre soarta oleoductului Burgas-Alexandroupolis ar putea fi reluate.
Plamen Oreşarski are experienţă în ceea ce priveşte lucrul în cadrul unui guvern: a fost ministru al finanţelor în cabinetul lui Serghei Stanişev (2005-2009), aminteşte Kommersant, subliniind că tocmai în acea perioadă Bulgaria şi Rusia au semnat un pachet de acorduri bilaterale în domeniul energetic, între care şi cele referitoare la construcţia gazoductului South Stream, a oleoductului Burgas-Alexandroupolis şi a centralei nucleare cu două reactoare 'Belene'.
Realizarea ultimelor două proiecte a fost suspendată de cabinetul Borisov, însă acum ele ar putea fi dezgheţate. În primul rând, este vorba de 'Belene', consideră experţii intervievaţi de Kommersant.
Potrivit fostului consilier în probleme de politică energetică pe lângă parlamentul bulgar, Valentin Stoianov, continuarea proiectului 'Belene' a fost una dintre principalele promisiuni ale Partidului Socialist Bulgar în timpul campaniei electorale. 'Socialiştii şi-ar putea lua în mod serios revanşa în această problemă, în cazul în care faţă de 'Belene' va exista un interes investiţional privat', a declarat Stoianov pentru Kommersant. În ceea ce priveşte oleoductul Burgas-Alexandroupolis, acest proiect 'nu a fost niciodată unul realist şi de aceea pe marginea lui nu s-a desfăşurat o activitate serioasă', potrivit expertului.
Gheorghi Stoev, de la compania de consultanţă Industry Watch, consideră la rândul său că noul guvern bulgar va încerca să reia construcţia centralei nucleare 'Belene' - un proiect mai puţin amplu din punct de vedere al cheltuielilor de stat. În afară de aceasta, 'energia electrică ieftină' se vinde bine la alegători. În cazul centralei nucleare există şi avantaje procedurale: 'nu există trei părţi (implicate), ca în cazul proiectului Burgas-Alexandroupolis', a explicat Stoev. Totodată, expertul a subliniat că noul guvern socialist se află în prezent în alte condiţii decât cele în care se afla cabinetul de miniştri al lui Stanişev. 'Va fi concurenţă între proiecte pentru finanţările limitate', prognozează Stoev.
De proiectele comune cu Rusia se va ocupa, din partea Bulgariei, noul ministru al economiei şi energeticii, Dragomir Stoinev. Potrivit lui Valentin Stoianov, noul ministru este un profesionist, cu 'studii impresionante' şi cu mare experienţă de lucru în cadrul puterii legislative şi executive.
În ceea ce-l priveşte pe 'şeful' lui Stoinev, premierul Oreşarski, acesta este considerat de experţi 'pragmatic şi conservator'. Profesorul Atanas Tasev, membru al Forumului energetic bulgar, este convins că noul premier va întreprinde paşi în direcţia 'dezgheţării proiectelor' cu Rusia 'doar după o analiză detaliată şi complexă a situaţiei'.