UE relaxează ţinta deficitului Spaniei în schimbul reformelor (revista presei spaniole)

Uniunea Europeană a decis amânarea cu doi ani a termenului acordat Spaniei pentru atingerea unui deficit sub pragul de 3% din PIB, însă a şi impus o serie de condiţii stricte.
(Jasper Juinen / Getty Images)
Epoch Times România
30.05.2013

Uniunea Europeană a decis amânarea cu doi ani a termenului acordat Spaniei pentru atingerea unui deficit sub pragul de 3% din PIB, însă a şi impus o serie de condiţii stricte. Despre aceste condiţii, printre care se numără termene pentru reforma pieţei forţei de muncă, revizuirea impozitelor, reorganizarea administraţiei publice sau reformarea pensiilor, scriu joi cele mai importante cotidiene spaniole.

Bruxellesul dictează termene pentru Spania, pentru reformarea pensiilor şi sistemului de impozitare, relaxând în acelaşi timp ţinta de deficit, care rămâne anul acesta la 6,5%. Cotidianul El Pais subliniază, în context, că OCDE estimează că rata şomajului va depăşi 28% în următorul an.

Cotidianul El Mundo scrie joi pe prima pagină a ediţiei tipărite că UE îi dă termene lui Rajoy, ca să-şi facă odată temele şi să aplice reformele pe care încă nu le-a făcut. Cotidianul spaniol citat consemnează că şeful executivului de la Madrid era încântat pentru că executivul comunitar avea să prelungească pentru încă doi ani ţinta de deficit urmărită - de 3% - însă nu prevedea în ce condiţii venea această prelungire.

UE relaxează ţinta de deficit, însă solicită creşterea TVA şi reformarea pensiilor, după cum observă cotidianul ABC. În schimb, Rajoy susţine că are încredere că măsurile luate vor da rezultate şi nu are intenţia de a creşte impozitele. Cotidianul spaniol citat scrie şi despre aşa numitul 'caz Barcenas' al fostului trezorier al Partidului Popular, şi arată că firmele de construcţii care apar în presupusele documente ale contabilităţii ascunse ţinute de acesta au încheiat de trei ori mai multe contracte cu principalii rivali ai conservatorilor - formaţiunea socialistă PSOE. Guvernul socialist a încheiat contracte în valoare de 14,5 miliarde de euro, iar cel conservator, de doar 5,5 miliarde de euro, notează cotidianul spaniol citat.

Bruxellesul relaxează ţinta de deficit, însă cere mai multe reforme, scrie şi cotidianul La Vanguardia. Comisia acordă încă doi ani pentru reducerea dezechilibrului din cheltuielile publice, însă cere creşterea TVA, reducerea pensiilor şi modificări în legislaţia de pe piaţa forţei de muncă, după cum mai arată cotidianul citat. În plus, acesta mai indică şi că Mariano Rajoy şi Alfredo Perez Rubalcaba, liderul opoziţiei socialiste, caută o poziţie comună în faţa UE, pentru summitul din luna iunie.

Bruxellesul flexibilizează deficitul în schimbul reformelor, după cum observă şi cotidianul La Razon. Acesta precizează că pentru anul acesta deficitul acceptat va fi de 6,5%, însă executivul comunitar cere modificarea legii pensiilor, precum şi reformarea administraţiei publice. Rajoy dă asigurări că nu va creşte TVA, aşa cum cere UE, şi face front comun cu Rubalcaba în faţa Europei, mai constată cotidianul spaniol citat. În plus, acesta scrie din nou despre separatismul din Catalonia, şi consideră că în faţa acestora este necesar drapelul Spaniei, aşa cum a îndemnat Ministerul Apărării, ca oamenii să scoată pe balcoane steagul de Ziua forţelor armate.

UE îi impune lui Rajoy ritmul următoarelor reduceri, după cum vede situaţia cotidianul catalan El Periodico. Acesta scrie la rândul său că Spania va putea avea un deficit de 6,5% din PIB în 2013 în schimbul unor reforme mai precise şi arată care sunt condiţiile şi termenele: din luna iulie, UE aşteaptă un bilanţ al reformei pieţei forţei de muncă şi aprobarea planului naţional de angajare, iar în lunile următoare - noua legislaţie a muncii şi reorganizarea administraţiei publice, restructurarea pensiilor, şcolilor profesionale şi sectorului energiei, precum şi revizuirea sistemului fiscal, în privinţa TVA, accizelor la combustibil şi impozitelor percepute societăţilor comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor