UE cere ajutorul Chinei pentru a limita războiul comercial al lui Trump

Uniunea Europeană a solicitat marţi ajutorul Beijingului pentru a urmări valul de importuri chinezeşti care se aşteaptă să se îndrepte spre UE după ce Donald Trump a majorat tarifele impuse Chinei, transmite Politico.
China s-a angajat să „lupte până la capăt” împotriva Washingtonului într-o confruntare din ce în ce mai dură cu Trump, care ar putea face ca produsele chinezeşti să se confrunte cu tarife de până la 104% la intrarea pe piaţa americană.
Provocarea pentru UE - la fel ca în războiul comercial din primul mandat al lui Trump - este că mărfurile scoase din SUA se vor îndrepta rapid către noi pieţe din UE, deschizând riscurile unui război comercial global şi mai profund.
Încercând să abordeze problema, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a discutat cu premierul chinez Li Qiang cu privire la „instituirea unui mecanism de urmărire a posibilelor devieri comerciale şi de asigurare a faptului că orice evoluţie este abordată în mod corespunzător”.
„Preşedinta von der Leyen a subliniat rolul esenţial al Chinei în abordarea posibilelor deturnări ale schimburilor comerciale cauzate de tarife, în special în sectoarele deja afectate de supracapacitatea globală”, a declarat Comisia într-un rezumat al convorbirii.
Comunicarea cu China a avut loc la numai o zi după ce Comisarul european pentru comerţ şi securitate economică, Maroš Sefcovic, a anunţat la Luxemburg, după întâlnirea cu cei 27 de miniştri ai comerţului din blocul comunitar, crearea unui grup operativ european pentru monitorizarea deturnărilor.
În cazul în care iniţiativa diplomatică cu China eşuează, UE va trebui probabil să introducă „măsuri de salvgardare”, care sunt taxe speciale menite să blocheze fluxurile comerciale deturnate brusc.
UE şi China au o relaţie tensionată în ceea ce priveşte comerţul, iar Bruxellesul a atras atenţia Beijingului asupra faptului că recurge de mulţi ani la subvenţii masive în industriile sale de export gigantice precum oţelul, aluminiul, automobilele electrice şi bateriile.
Totuşi, confruntată cu un adversar comun la Washington, von der Leyen „a subliniat responsabilitatea Europei şi a Chinei, ca două dintre cele mai mari pieţe ale lumii, de a sprijini un sistem comercial reformat puternic, liber, echitabil şi bazat pe condiţii de concurenţă echitabile”.
Un moment-cheie pentru coordonare în contextul unui război comercial global va avea loc în iulie, când UE speră să găzduiască demnitari chinezi pentru un summit cu Beijingul, a anunţat şefa Comisiei Europene după convorbirea cu Li.