UE aprobă sancţiunile împotriva Crimeei

Uniunea Europeană a adoptat joi noi sancţiuni împotriva Crimeei, prin care interzice toate investiţiile europene, precum şi croazierele, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de anexarea ilegală a acestei peninsule ucrainene de către Rusia în luna martie.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
18.12.2014

Uniunea Europeană a adoptat joi noi sancţiuni împotriva Crimeei, prin care interzice toate investiţiile europene, precum şi croazierele, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de anexarea ilegală a acestei peninsule ucrainene de către Rusia în luna martie.

“Anexarea este ilegală şi ceea ce facem acum este o parte a politicii de nerecunoaştere a acestui lucru”, conform unui comunicat al Consiliului European. De asemenea, Rusiei i se cere să ajute la încetarea crizei din Ucraina care a luat, până acum, vieţile a peste 4.600 de oameni.

Miniştrii UE de externe au fost de acord luna trecută să ia măsuri suplimentare în privinţa Crimeei, iar joi au concretizat acel plan prin aprobarea noilor sancţiuni de către Consiliul European.

Pe baza noilor restricţii, companiile din UE nu au voie să cumpere proprietăţi în Crimeea, să finanţeze companiile locale sau să furnizeze servicii asociate. Serviciile în turism sunt de asemenea interzise, navele de croazieră neavând voie să intre în porturile din Crimeea, decât în caz de urgenţă.

Totodată, companiile UE nu mai pot exporta bunuri sau tehnologie ce vor fi folosite în următoarele sectoare: transport, telecomunicaţii şi energie, în mod specific pentru exploatarea şi producţia de petrol şi gaze.

În luna iunie, UE a oprit toate importurile din Crimeea ca parte a unor sancţiuni extinse care au inclus îngheţarea de active şi suspendări de vize pentru cetăţeni ruşi, ucraineni şi companii, care se consideră că sunt implicaţi în declanşarea şi menţinerea crizei din Ucraina.

Iar după doborârea în luna iulie a unui avion malaezian în estul Ucrainei – pentru acest act fiind învinuiţi separatiştii proruşi care ar fi folosit o rachetă de fabricaţie rusească – Bruxelles-ul a extins sancţiunile asupra unor sectoare economice cheie ale Rusiei, precum cel al finanţelor, al energiei şi al apărării.

Preşedintele rus Vladimir Putin insistă că peninsula Crimeea este teritoriu sacru la care Moscova nu va renunţa niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor