UE alocă 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni

Pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni cu tronsonul Ungheni-Chişinău, Uniunea Europeană a alocat suma suplimentară de 10 milioane de euro. Această hotărâre a fost luată în contextul tensiunilor din Ucraina şi pentru ca Republica Moldova să-şi asigure securitatea energetică printr-o altă variantă la alimentarea cu gaze naturale provenite din Rusia.
(photos.com)
Flori Mladin
10.09.2014

Pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni cu tronsonul Ungheni-Chişinău, Uniunea Europeană a alocat suma suplimentară de 10 milioane de euro. Această hotărâre a fost luată în contextul tensiunilor din Ucraina, pentru ca Republica Moldova să-şi asigure securitatea energetică printr-o altă variantă la alimentarea cu gaze naturale provenite din Rusia.

Cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, pe 27 august, primul ministru Victor Ponta şi premierul Iurie Leancă au inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni, care va permite moldovenilor să nu mai fie atât de dependenţi de livrările de gaze naturale ruseşti.

Gazoductul Iaşi-Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de metri cubi pe an.

Amintim că la 14 august 2014, la Bucureşti, a fost semnat un Acord ce prevede că gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română - de compania Transgaz.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. În Regiunea separatistă prorusă Transnistria, unde se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldoveneşti, consumă aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Gazoductul este construit până la Ungheni, un orăşel cu cca 35.000 de locuitori, iar următoarea etapă a proiectului prevede construirea tronsonului Ungheni-Chişinău, care are o lungime de aproximativ 100 de kilometri, în următorii doi-trei ani.

Vicepremierul Andrian Candu, totodată ministru al Economiei, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, urmează să anunţe miercuri, într-o conferinţă de presă, alocarea celei de a treia tranşe în cadrul "Programului Suport Bugetar pentru energie" al UE, destinat modernizării sectorului energetic moldovean.

Transferarea sumei de 11,6 milioane de euro de la bugetul de stat reprezentând cea de a treia tranşă a programului urmează să aibă loc în această toamnă, a anunţat ministerul, potrivit Mediafax.

Având la bază programul demarat în 2011, Comisia Europeană (CE) a alocat Republicii Moldova suma de 42,6 milioane de euro atât pentru diversificare energetică şi conectarea la piaţa energetică UE, cât şi pentru promovarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile.

Programul face parte dintre cele cinci operaţiuni UE pentru susţinerea financiară a Republicii Moldova, în valoare totală de peste 216 milioane de euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei moldoveneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor