Noi reacţii la gafa lui Ponta cu nazismul. "E o greşeală politică imensă, de neacceptat"

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Asemănarea dintre regimul Băsescu şi cel nazist, făcută duminică de premierul Victor Ponta în scop electoral pare că a făcut mai multe daune electorale, şi prea puţine beneficii, pentru tânărul nostru premier.

Deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a declarat luni, pentru stiripesurse.ro, că premierul a făcut o greşeală politică imensă şi de neacceptat, adăugând că intenţionează să se întâlnească marţi cu şeful Executivului pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

Premierul Victor Ponta a pedalat pe leit-motivul anti-Băsescu, duminică, la Antena 3, anunţând că va urma "o perioadă în care trebuie pur si simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti". "Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania", a mai precizat premierul.

"Am fost foarte profund impresionat în rău şi amărât în acelaşi sens, pentru că în lupta asta politică de astăzi se utilizează comparaţii care nu-s de comparat. A spune că regimul Băsescu sau domnul Băsescu a avut rezultate asemănătoare cu regimul nazist e ceva incredibil. Nu se poate afirma aşa ceva. În fond, noi trăim într-o democraţie. Asta ar însemna că regimul Băsescu a fost dictatorial, a făcut ce a vrut şi, mai ales – cum nazismul este în mod firesc asociat cu Holocaustul -, a produs Holocaust. Nu cred că era cazul să se facă o astfel de afirmaţie. Sunt complet nedumerit. Nu pot înţelege cum se poate recurge la o astfel de comparaţie, oricât ar fi un preşedinte nu foarte democrat, ceea ce nu e adevărat, pentru că în toţi aceşti ani ai domnului Băsescu a funcţionat şi funcţionează democraţia românească, instituţiile parlamentare. Deci în niciun caz nu poate fi considerat un regim dictatorial", a declarat Aurel Vainer.

Liderul comunităţii evreieşti susţine că deşi Traian Băsescu este un om cu o voinţă mai puternică, un jucător, cum susţine chiar el adeseori, este cu totul si cu totul de neadmis să se compare România de astăzi, sau România ultimilor 25 de ani sau 10 ani cu regimul nazist.

"Nu-i de admis. Eu am trăit şi în Holocaust şi nici nu pot să cred că am trăit în aceşti ani într-un regim care a avut rezultate similare cu regimul nazist. De aceea, îmi exprim dezamăgirea totală şi convingerea fermă că este o greşeală politică imensă şi de neacceptat", a adăugat acesta.

Întrebat dacă va avea o discuţie cu premierul pe marginea acestui subiect, Aurel Vainer a replicat că s-ar putea să se ducă chiar marţi să se întâlnească cu acesta.

"Nu e în ordine. Mă doare enorm să spun cuiva că am trăit un regim nazist în aceşti ani de democraţie românească, cu toate lipsurile, cu toate bunele şi mai puţin bunele. Dar a spune că e aşa ceva nu pot accepta şi nu pot crede că un lider politic de astăzi poate afirma acest lucru. Îmi pare foarte rău. Eu am toată consideraţia pentru domnul prim-ministru, dar, ascultând aşa ceva, numai lipsa mea de timp de astăzi m-a făcut să nu am nicio reacţie încă. Dar lucrurile sunt de luat în considerare foarte serios", a subliniat Aurel Vainer.