Cazanciuc apărat de deputaţi. Moţiunea simplă "PSD are alergie la justiţie", respinsă în plen

Klaus Iohannis si Vasile Blaga.
Klaus Iohannis si Vasile Blaga. (Epoch Times Romania)

Moţiunea simplă "PSD are alergie la justiţie", depusă de ACL la începutul lunii iulie în Parlament, a fost respinsă marţi de plenul Camerei Deputaţilor, fiind înregistrate 217 voturi "împotrivă", 89 "pentru" şi patru abţineri, potrivit Agerpres.

Moţiunea simplă a PNL şi PDL îl vizează pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, opoziţia solicitându-i acestuia să explice care a fost implicarea sa în "cazul Duicu", baronul PSD acuzat că ar fi făcut trafic de influenţă chiar din biroul premierului Victor Ponta şi în legătură cu propunerea Elisabetei Ponea la şefia Secţiei Judiciare a DNA. Deputaţii ACL i-au cerut ministrului Justiţiei să precizeze dacă a fost determinat în vreun fel de reţeaua coordonată de Adrian Duicu să adopte măsuri şi decizii, în calitate de membru al Guvernului.

"Îl vom chema pe domnul ministru al Justiţiei, Cazanciuc, să ne explice cum au stat lucrurile în cazul nominalizării doamnei Ponea, soţia fostului şef al IJP Mehedinţi, aflat în arest, pentru funcţia de procuror-şef al secţiei judiciare a DNA. Rechizitoriul DNA arată clar că Victor Ponta şi PSD încearcă din răsputeri să politizeze instituţiile de aplicare a legii, Ministerul de Interne, Parchetul şi Ministerul Justiţiei", explica la începutul lui iulie, Vasile Blaga, scopul moţiunii iniţiate împreună cu PNL.

Pe de altă parte, Robert Cazanciuc le-a cerut deputaţilor să respingă moţiunea susţinând că aceasta reprezintă de fapt "un demers total lipsit de temei, pur propagandistic, o pseudomoţiune" care nu respectă prevederile Constituţiei şi ale Regulamentului şi include "aspecte eronat vehiculate, deliberat sau nu, în spaţiul public".

Amintim că "baronul" de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta de la Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că, în viitor, va obţine şi promovarea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri la Parchetul din Bucureşti.

Procurorii susţin că CV-ul Elisabetei Ponea ar fi trebuit să ajungă prin intermediul şefului cancelariei premierului chiar în mâinile acestuia din urmă. În septembrie, ministrul Cazanciuc ar fi trimis la CSM propunerea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA, se precizează în referatul DNA. Deşi ministrul a negat public acest lucru, adresa trimisă de el către Consiliul Superior al Magistraturii, prin care dorea numirea soţiei fostului şef al Poliţiei din Mehedinţi la conducerea secţiei judiciare din cadrul DNA, demonstrează contrariul.

Propunerea lui Cazanciuc a fost făcută pe 2 septembrie, la nici trei luni după ce, conform DNA, baronul PSD Adrian Duicu ar fi făcut trafic de influenţă în biroul lui Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne