Udrea, lăsată fără imunitate: Cazul meu este de Cartea Recordurilor. Am devenit inculpatul de serviciu

Fostul ministru Elena Udrea este la un pas să fie pusă sub urmărire penală, în dosarul în care este acuzată de fapte ilicite legate de campania prezidenţială din 2009.
Andrei Pricopie
18.10.2016

alte articole

Elena Udrea în Parlamentul României, 9 februarie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.10.2016

Camera Deputaţilor a dat undă verde, marţi, cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită, în dosarul în care este cercetată şi fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana, de profesie notar.

"Dragi colegi, noi am discreditat cea mai importantă instituţie a democraţiei din România, am transformat Parlamentul în cârpa sistemului, în sacul de box al propagandei care aruncă pe această instituţie cu zoaie ori de câte ori cineva îndrăzneşte să se întrebe ce se întâmplă cu această ţară. Fricoşi şi mânaţi de interese meschine nu am făcut nimic din ceea ce trebuia să facem pentru ca sistemul să nu prindă puterea pe care a prins-o astăzi în România. Personal, mă simt ca într-un moment de stand up comedy sau de stand up tragicomedy.

Am toate motivele să solicit la Cartea Recordului să se înregistreze acest caz. N-a mai existat niciodată un parlamentar împotriva căruia să se formuleze 16 cereri de arestare preventivă, de reţinere, de urmărire penală şi totul într-un an şi jumătate. Doar pentru mine aţi fost obligaţi să votaţi de 16 ori şi astăzi veţi mai vota încă o dată. Să sperăm că este ultima. Unii ar spune că este prea mult, că se consumă prea multă energie pentru îngroparea unui singur om.

Alţii ar zâmbi şi ar afirma că este evident că am devenit 'acarul Păun' al României şi inculpatul de serviciul. Ori de câte ori sistemul are o problemă pe care vrea să o muşamalizeze, de acoperit, ori de câte ori ceva nu merge conform planurilor sistemului, mai apare un dosar, o acuzaţie la adresa Elenei Udrea", a declarat, înainte de vot, Elena Udrea, citată de Agerpres.

Dosarul, în viziunea DNA

"Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretar general la Ministerul Turismului) şi Tarhon Victor (la data faptei preşedintele Consiliului judeţean Tulcea) pentru luare de mită, precum şi faţă de Udrea Elena Gabriela pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani.

În urma probelor administrate ulterior au fost obţinute probe noi cu privire la săvârşirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

Pe baza probelor respective a rezultat că Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum şi pe Tarhon Victor, preşedintele Consiliului judeţean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanţilor unor societăţi comerciale care aveau contracte cu cele două instituţii să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.

Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obţineau fondurile infracţionale şi prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela.

Totodată, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au acţionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obţinuţi pe cale nelegală să ajungă la societăţile care prestau servicii legate de campanie.

Având în vedere că, în perioada săvârşirii faptelor Udrea Elena Gabriela avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Nastasia Gheorghe şi coopera cu Tarhon Victor, infracţiunile de instigare la luare de mită reţinute în sarcina acesteia au fost săvârşite în exercitarea funcţiei, astfel încât, pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte este necesară încuviinţarea Camerei Deputaţilor.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Precizăm că în prezenta cauză inculpaţii Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Băsescu Ioana, Francesco Giovanni – Mario sunt cercetaţi sub control judiciar, aceeaşi măsură fiind dispusă şi faţă de Udrea Elena Gabriela în legătură cu cele cinci infracţiuni de spălare de bani."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor