Danileţ ia poziţie: Demersul anti-DNA al lui Tăriceanu, "o invitaţie la încălcarea legii"

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu vede deloc cu ochi buni ultimul demers anti-DNA al lui Călin Popescu Tăriceanu.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a solicitat colegilor săi parlamentari să nu se mai pronunţe, până la finele mandatului, pe cererile venite din partea DNA, fapt ce echivalează, în ochii judecătorului Cristi Danileţ, cu o veritabilă "invitaţie la încălcarea legii".

"După părerea mea, este o invitaţie la blocarea în mod voit a unor activităţi judiciare, care este menită cel puţin să îngreuneze investigaţiile penale desfăşurate în cazuri concrete, dacă nu chiar să favorizeze pe unii posibili infractori. Practic, este o invitaţie la încălcarea legii prin neîndeplinirea atribuţiilor de către una dintre instituţiile fundamentale. Cred că un mai evident conflict între autorităţile statului nici nu poate exista", a declarat Cristi Danileţ pe blogul personal.

Potrivit judecătorului, nicio altă autoritate a statului nu poate face agenda procurorilor – ei sunt independenţi şi activitatea lor se verifică doar de către instanţele de judecată.

"România este într-o campanie electorală permanentă, aşa încât orice speculaţie în legătură cu momentul investigaţiilor este neavenită. Justiţia nu este şi nu trebuie să fie o miză electorală. Şi încă ceva: războaiele personale nu se duc prin intermediul instituţiilor statului. Deocamdată toţi suntem egali în faţa legii", a punctat Cristi Danileţ.

Intrat în conflict deschis cu DNA, Călin Popescu Tăriceanu a lansat, duminică, pe site-ul oficial al Senatului, un "Apel către Parlamentari" prin care le cere "aleşilor" ţării să nu se mai pronunţe, până la finele mandatului, pe cererile venite din partea instituţiei anticorupţie.

Şeful Senatului şi-a justificat cererea acuzând că acum, în prag de alegeri parlamentare, se repetă scenariul din campania pentru locale, când DNA a scos din sertar "dosare inconsistente" ale unor candidaţi incomozi, pentru a-i scoate din competiţia electorală. Mai multe detalii aici.