Mai multe ONG-uri cer demisia lui Tăriceanu: "A folosit funcţia publică pentru a bloca activitatea DNA"

Ultimul demers anti-DNA al lui Călin Popescu Tăriceanu a determinat o serie de ONG-uri să-i ceară demisia înaltului demnitar din funcţia de preşedinte al Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

Centrul Român de Politici Europene, Expert Forum, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi mişcarea civică Iniţiativa România cer demisia imediată a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, reiese dintr-un comunicat de presă remis luni seară redacţiei.

"Cerem demisia Preşedintelui Senatului întrucât acesta a solicitat partidelor parlamentare să blocheze cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor în dosarele penale instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie. Ca preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, domnul Tăriceanu nu are dreptul să facă uz de funcţie pentru a ataca şi discredita instituţii independente ale statului şi să folosească tribuna Senatului pentru a determina încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, prevăzut de art. 1 al Constituţiei României.

Domnul Tăriceanu, însă, ca Preşedinte al Senatului, a folosit funcţia publică pe care o deţine pentru a bloca activitatea unei instituţii independente a statului şi pentru a instiga o instituţie politică, din sfera puterii legislative, împotriva sistemului judiciar. În calitate de persoană privată, domnul Tăriceanu va avea posibilitatea şi libertatea de a critica orice instituţie a statului doreşte, fără a mai instiga împotriva înfăptuirii justiţiei", se precizează în comunicatul citat.

Intrat în conflict deschis cu DNA, Călin Popescu Tăriceanu a lansat, duminică, pe site-ul oficial al Senatului, un "Apel către Parlamentari" prin care le cere "aleşilor" ţării să nu se mai pronunţe, până la finele mandatului, pe cererile venite din partea instituţiei anticorupţie.

Şeful Senatului şi-a justificat cererea acuzând că acum, în prag de alegeri parlamentare, se repetă scenariul din campania pentru locale, când DNA a scos din sertar "dosare inconsistente" ale unor candidaţi incomozi, pentru a-i scoate din competiţia electorală. Mai multe detalii aici.