Barroso: Nu vrem să intervenim în relaţiile Moldovei cu partenerii săi, în special cu Rusia

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
13.06.2014

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, prezent la Chişinău, a declarat că prin semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană (UE) nu se doreşte să se intervină în relaţiile Republicii Moldova cu partenerii săi, în special Federaţia Rusă.

„Acest Acord este foarte compatibil cu Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu ţările CSI, de care ar putea beneficia atât investitorii din Federaţia Rusă, cât şi cei din Uniunea Europeană”, a menţionat oficialul european în deschiderea Conferinţei Internaţionale a Investitorilor Moldova-UE care are loc astăzi la Chişinău.

José Manuel Barroso a chemat Federaţia Rusă „să profite de oportunităţile oferite de Acordul de Asociere şi să nu creeze impedimente şi contraargumente pentru acest acord. Nu există un motiv economic sau justificare juridică pentru oprirea Acordului de Asociere”.

„Noi nu vedem şi vreau să fie clar, nu vedem relaţiile comerciale ca o acţiune ce ar închide pieţele altor ţări pentru produsele moldoveneşti. Viziunea noastră nu este una politică asupra comerţului şi nu este una politizată, este o situaţie de câştig pentru ambele părţi”, a afirmat Preşedintele Comisiei Europene. Dacă sunt îndoieli referitor la implementarea acestor acorduri, UE „este gata să poarte consultări cu oricine care are aceste îndoieli”.

„Acest acord se va aplica pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană poate beneficia de acesta. Respectiv eu încurajez autorităţile transnistrene să se informeze cu privire la oportunităţile pe care le oferă Acordul de Asociere”, a spus José Manuel Barroso.

Recent la Chişinău s-a desfăşurat cea de-a doua rundă de consultări bilaterale moldo-ruse pe marginea regimului comercial ce va fi aplicat după intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu UE. Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, care s-a aflat în vizită la Chişinău la începutul acestei săptămîni a declarat că semnarea Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova va afecta relaţiile moldo-ruse pe termen lung.

Până la finele lunii iunie urmează consultări similare cu Belarus şi Kazahstan, invitaţiile oficiale în acest sens fiind deja lansate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor