Ucraina: UE este îngrijorată după descinderea forţelor de ordine în sediul opoziţiei
alte articole
Misiunea diplomatică a UE în Ucraina poate fi ultima şansă de reconciliere dintre cele două părţi după ce forţele de ordine au descins, luni, în sediul principal al opoziţiei, în ciuda promisiunilor făcute de Ianukovici privind abordarea paşnică a tensiunilor interne.
”Înainte de vizita mea la Kiev, aflu cu îngrijorare informaţiile conform cărora poliţia a forţat intrarea în sediul celui mai mare partid de opoziţie”, a afirmat Ashton, citată într-un comunicat transmis în noaptea de luni spre marţi, conform mediafax.
Catherine Ashton va participa, marţi şi miercuri, la o rundă de negocieri ce au ca scop rezolvarea paşnică a situaţiei de criză prin care trece Ucraina. Reprezentanta Uniunii Europene s-a declarat îngrijorată de situaţia degenerată din Kiev chiar înainte de a demara negocierile în care cursul cărora se va întâlni cu liderii opoziţiei, puterii şi reprezentanţii societăţii civile.
”Chiar în ziua în care preşedintele Viktor Ianukovici a propus o masă rotundă naţională (...) riscă serios să deraieze procesul” de reglementare a situaţiei tensionate din Ucraina.
Luni, forţele de ordine au efectuat o descindere în sediul principal al opoziţiei din Kiev după ce au îndepărtat prin mijloace abuzive manifestanţii ce blocau sediul guvernului. Acţiunea poliţiei a fost dezminţită ulterior de către oficialii forţelor de securitate ucrainiene.
Reprezentanta UE a cerut în repetate rânduri atât preşedintelui Ianukovici cât şi ”autorităţilor ucrainiene să dea dovadă de cât mai multă reţinere posibilă şi să se abţină de la orice utilizare suplimentară a forţei pentru a lăsa teren unei soluţii negociate.”
Ianukovici a răspuns pozitiv la apelul venit din partea Uniunii Europene care-i cereau demararea negocierilor cu opoziţia cât şi o abordare paşnică în relaţiile cu manifestanţii.
Purtătoarea de cuvânt Catherinei Ashton, a declarat că şefa diplomaţiei se va întâlni ”cu toate părţile implicate pentru a susţine căutarea unei soluţii politice”.
José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat luni că ”Uniunea Europeană are dreptul şi datoria de a fi alături de cetăţenii Ucrainei”.
La protestele de la Kiev, duminică, au participat, potrivit declaraţiilor opoziţiei, aproape un milion de oameni, aceştia insistând să ceară demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a actualului guvern, precum şi organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.