George Clooney face apel către ucraineni (video)

Actorul George Clooney la Centrul Kennedy  pentru Drepturile Omului şi Justiţie, New York, 17 noiembrie 2010
Actorul George Clooney la Centrul Kennedy pentru Drepturile Omului şi Justiţie, New York, 17 noiembrie 2010 (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)

"Pentru toţi ucrainenii care au curajul de a privi înainte şi nu înapoi", este apelul făcut de actorul George Clooney în favoarea evenimentului UE care se desfăşoară multe zile în Piaţa Independenţei din Kiev, în acest mesaj video (https://www.youtube.com/watch?v=QuABLx0rpJU), lansat de liderul partidului de opoziţie, Vitali Klitschko, actorul spunând:

"În Statele Unite avem o mare afinitate. Nu se poate avea o democraţie atunci când cei care manifestă sunt arestaţi şi, mai ales, democraţie adevărată atunci când adversarii precum Timoşenko sunt arestaţi doar pentru că nu sunt de acord cu guvernul".

De peste două săptămâni, în fosta republică sovietică, ca urmare a faptului că actuala putere a suspendat procesul de integrare europeană, sute de mii de oameni au ieşit în stradă în capitala ucraineană Kiev cerând demisia guvernului.

În timpul protestelor, zeci de jurnalişti ucraineni şi străini care relatau despre situaţia din Ucraina au fost răniţi atunci când poliţia a recurs la forţă pentru a dispersa acţiunile protestatarilor care au avut loc în această ţară, conform relatărilor unei organizaţii ce militează pentru drepturile presei, citată de agenţia RIA Novosti.

Iulia Timoşenko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene şi fost premier al ţării, l-a comparat pe actualul preşedinte, Victor Ianukovici, cu Iosif Stalin, atenţionând că ţara poate deveni o „altă Coree de Nord”, dacă acesta va rămâne la conducere. ”Poporul ucrainean trebuie să ia imediat puterea şi să nu mai negocieze cu dictatorul”, a atenţionat Timoşenko. Acelaşi mesaj a fost transmis, miercuri, şi de liderul dreptei, Vitali Kliciko, care i-a acuzat pe Azarov şi Ianukovici de ”reprimarea demonstraţiilor şi colapsul economic”.

”Asistăm în Ucraina la apariţia unui nou Stalin. Dacă nu îl oprim acum cu ajutorul lumii democratice, vom avea aici o altă Coree de Nord”, le-a transmis Timoşenko miilor de ucraineni, într-un apel citit joi seară de fiica sa, Evghenia.

În timpul protestelor paşnice împotriva deciziei de a suspenda integrarea în UE şi a metodelor opresive folosite de guvernul de la Kiev, peste 300 de persoane au căzut victime abuzurilor comise de forţele de ordine ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe