Ucraina: Catherine Ashton va sosi marţi la Kiev
alte articole
Catherine Ashton, înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate va merge marţi la Kiev, având ca obiectiv găsirea unei soluţii la criza politică din Ucraina. Vizita are loc în contextul numeroaselor manifestaţii ce au loc de peste două săptămâni în fosta republică sovietică, ca urmare a faptului că actuala putere a suspendat procesul de integrare europeană, au anunţat luni surse europene citate de Interfax-Ukraina.
Potrivit surselor, Catherine Ashton urmează să aibă convorbiri cu toate părţile implicate în conflict - putere, opoziţie, societatea civilă.
Printr-un comunicat difuzat duminică de Comisia Europeană, în urma unei convorbiri telefonice dintre preşedintele José Manuel Barroso şi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, se face cunoscut faptul că şefa diplomaţiei europene va merge la Kiev în această săptămână, pentru a contribui la identificarea unei soluţii politice la situaţia tensionată din Ucraina.
Acţiuni de protest au avut loc la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, după ce actuala putere de la Kiev a suspendat procesul de pregătire a Acordului de asociere la UE, acord ce trebuia să fie semnat la summit-ul de la Vilnius din 28-29 noiembrie şi a preferat relansarea relaţiilor comerciale cu Rusia şi cu alte state ex-sovietice care vor forma Uniunea Vamală.
La protestele de la Kiev, duminică, au participat, potrivit declaraţiilor opoziţiei, aproape un milion de oameni, aceştia insistând să ceară demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a actualului guvern, precum şi organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.
Ucraina a început procesul de apropiere de UE, însă Rusia a făcut presiuni mari pentru a întrerupe acest proces, unul din elementele de presiune fiind gazele importate din Rusia.
Gigantul Gazprom a anunţat că Ucraina îi datorează două miliarde de dolari pentru livrările de gaze naturale. Anunţul ameninţător al ruşilor a venit de data aceasta în momentul în care Ucraina este frământată de revolte fără precedent: "Ucraina datorează Rusiei circa 2 miliarde de dolari pentru livrările de gaze şi nu există încă un plan de rezolvare a problemei".
În timpul protestelor care au avut loc în Ucraina de la suspendarea semnării acordului de asociere cu UE, zeci de jurnalişti ucraineni şi străini care relatau despre situaţia din Ucraina au fost răniţi atunci când poliţia a recurs la forţă pentru a dispersa acţiunile protestatarilor care au avut loc în această ţară, conform relatărilor unei organizaţii ce militează pentru drepturile presei, citată de agenţia RIA Novosti.