Ucraina se teme de un conflict frontalier
alte articole
Riscul atragerii Ucrainei într-un conflict militar de amploare nu există, dar există un risc de conflict frontalier, menţionează un studiu al Centrului de cercetări în domeniul apărării din Kiev (ŢIAKR), citat în ediţia sa de miercuri de ziarul Kommersant-Ukraina, într-un articol intitulat 'Vecinii îşi strâng forţe'.
'Constatăm o deteriorare semnificativă a situaţiei geopolitice din vecinătatea Ucrainei. Acest lucru se reflectă în campaniile media împotriva ţării noastre, în formularea unor pretenţii teritoriale, deocamdată nu la nivel oficial', declară directorul centrului amintit, Valentin Badrak, subliniind că 'toate ţările vecine Ucrainei se înarmează', cheltuielile lor totale crescând cu 25-30%.
'Toate acestea se întâmplă pe fondul scăderii prestigiului internaţional al Ucrainei şi al reducerii capacităţilor sale militare', consideră expertul ucrainean.
Într-o astfel de situaţie, în opinia sa, există riscul izbucnirii unui conflict frontalier, în urma 'destabilizării situaţiei din unele regiuni ale Ucrainei'. Un posibil factor în acest sens este prezenţa Flotei Rusiei din Marea Neagră la Sevastopol (sudul Ucrainei), a apreciat el.
Dintre toate ţările vecine, Rusia se înarmează în ritm accelerat. Potrivit studiului, până în 2012, în dotarea armatei aerului din Rusia au intrat 22 avioane noi de vânătoare Su-27SM, Su-30M2, Su-35 şi Su-30SM. Plus 15 bombardiere Su-34, 55 elicoptere de vânătoare şi 22 de elicoptere uşoare. În total, forţele aeriene ruse dispun la ora actuală de 1.400 de avioane de vânătoare, strategice şi tactice. În conformitate cu 'Cartea albă a armatei în 2011', Ucraina dispune numai de 208 avioane de vânătoare, în timp ce infanteria are la îndemână 72 de elicoptere militare.
Bugetul alocat anul acesta Ministerului ucrainean al Apărării însumează 15,3 miliarde de grivne (mai puţin de 2 miliarde de dolari). O sumă sensibil mai mică în comparaţie cu bugetele militare ale Poloniei (8,6 miliarde de dolari) şi României (3,4 miliarde de dolari), deşi forţele armate ale României sunt de două mai reduse în comparaţie cu cele ale Ucrainei, scrie Kommersant-Ukraina.
Experţii ŢIAKR recomandă autorităţilor de la Kiev să se axeze pe proiectele deja anunţate, cum ar fi construcţia de corvete, de sisteme multifuncţionale de rachete 'Sapsan' şi avioane An-70.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat în acest context că acţionează tocmai în această direcţie. Astfel, şeful Departamentului de dezvoltare şi achiziţionare de arme şi echipament militar, Andrei Artiuşenko, a afirmat pentru Kommersant că, până la sfârşitul acestei săptămâni, ministrul apărării Pavel Lebedev va semna un ordin privind achiziţionarea mai multor tipuri de echipamente militare.
Printre achiziţiile care urmează să intre în dotarea armatei ucrainene, el a menţionat noul sistem de artilerie modern'Polojenie-2', cu asigurare de date a artileriei terestre, precum şi elicoptere de luptă Mi-24.
În plus, în 2013, se preconizează trecerea forţelor ucrainene la armata compusă din personal recrutat pe bază de contract, potrivit publicaţiei menţionate.