Presiunea publicului îi obligă pe guvernanţi să dezbată iniţiativa legislativă populară împotriva evacuărilor (revista presei spaniole)

Iniţiativa legislativă populară privitoare la evacuări şi ipoteci, care prevede darea în plată şi încetarea datoriei odată cu predarea casei ipotecate, precum şi blocarea tuturor proceselor de evacuări în curs, sprijinită de sindicatele spaniole şi de Platforma celor afectaţi de ipoteci (PAH), a fost în cele din urmă admisă spre dezbatere în legislativul spaniol.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2013

Iniţiativa legislativă populară privitoare la evacuări şi ipoteci, care prevede darea în plată şi încetarea datoriei odată cu predarea casei ipotecate, precum şi blocarea tuturor proceselor de evacuări în curs, sprijinită de sindicatele spaniole şi de Platforma celor afectaţi de ipoteci (PAH), a fost în cele din urmă admisă spre dezbatere în legislativul spaniol. Cotidienele spaniole de miercuri scriu cum presiunea populară, dar şi a opoziţiei legislative, i-au făcut pe deputaţii conservatori, care dispun de majoritate absolută, să accepte introducerea iniţiativei legislative în cadrul dezbaterii parlamentare.

Presiunea populară îl obligă pe Rajoy să dezbată iniţiativa împotriva evacuărilor, scrie cotidianul El Pais. Acesta precizează cum unii membri ai PAH au fost expulzaţi de la tribuna vizitatorilor în Congresul Deputaţilor, după ce au adresat injurii la adresa Partidului Popular, şi cum iniţial, deputaţii acestei formaţiuni, la putere în Spania, declarau că nu vor accepta introducerea iniţiativei menţionate în dezbaterea plenului, întrucât ar fi îngreunat procesul legislativ al unui proiect de lege cu aceeaşi temă, aflat deja în dezbatere.

Partidul Popular cedează în faţa presiunii sociale împotriva evacuărilor, anunţă La Vanguardia. Congresul Deputaţilor acceptă spre dezbatere iniţiativa legislativă populară privitoare la darea în plată (posibilitatea de a preda locuinţa ipotecată, în caz de executare silită şi evacuare, dar fără a rămâne cu datorii - n.red.), însă acest lucru nu îi obligă pe deputaţi să accepte cerinţele PAH, deşi în plan global, grăbeşte reformarea legislaţiei. Pe de altă parte, cotidianul citat semnalează cum deputaţii PP au revenit asupra deciziei, chiar după ce un cuplu de vârstnici s-au sinucis, întrucât erau pe punctul de a fi evacuaţi din casă.

Partidul Popular dă undă verde pentru dezbaterea iniţiativei împotriva evacuărilor, consemnează şi cotidianul La Razon. Conservatorii şi-au schimbat votul în cele din urmă, iar Congresul Deputaţilor a aprobat începerea dezbaterii asupra dării în plată, precizează publicaţia menţionată.

Cotidianul El Periodico de Catalunya scrie de asemenea cum strigătul evacuărilor ajunge în Congresul Deputaţilor şi titrează: 'Da, se poate'. Această publicaţie remarcă de asemenea cum PP a revenit asupra poziţiei, a acceptat dezbaterea iniţiativei legislative populare asupra dării în plată, şi a semnalat în acelaşi timp cum cei doi pensionari au lăsat o scrisoare, în care explicau că s-au sinucis pentru că urmau să fie evacuaţi pentru neplată.

PP revine asupra deciziei şi permite dezbaterea dării în plată. Cotidianul El Mundo observă cum grupul conservatorilor din Congresul Deputaţilor a sfârşit prin a ceda presiunii purtătorilor de cuvânt ai asociaţiilor care au promovat iniţiativa legislativă populară pentru blocarea evacuărilor. Mai mult, purtătorul de cuvânt al conservatorilor în Congres, Alfonso Alonso, a declarat chiar că formaţiunea vrea să le mulţumească acestor platforme pentru activitatea din ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor