Statele Unite îi va propune Rusiei să renunţe la jumătate din arsenalul nuclear

Washingtonul intenţionează să-i propună Moscovei reduceri suplimentare ale arsenalelor nucleare. Potrivit cotidianului Kommersant, acest subiect va deveni prioritar în timpul vizitei pe care subsecretarul de stat al SUA, Rose Gottemoeller, o va întreprinde începând de miercuri în Federaţia Rusă. Washingtonul este de părere că ambele ţări pot renunţa, fără prejudicii la adresa propriei securităţi, la jumătate din focoase. Astfel, delegaţia americană va încerca să convingă Moscova de faptul că o nouă reducere le va permite SUA şi Rusiei să economisească anual până la 8 miliarde de dolari.
(ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.02.2013

Washingtonul intenţionează să-i propună Moscovei reduceri suplimentare ale arsenalelor nucleare. Potrivit cotidianului Kommersant, acest subiect va deveni prioritar în timpul vizitei pe care subsecretarul de stat al SUA, Rose Gottemoeller, o va întreprinde începând de miercuri în Federaţia Rusă. Washingtonul este de părere că ambele ţări pot renunţa, fără prejudicii la adresa propriei securităţi, la jumătate din focoase. Astfel, delegaţia americană va încerca să convingă Moscova de faptul că o nouă reducere le va permite SUA şi Rusiei să economisească anual până la 8 miliarde de dolari.

Faptul că SUA sunt gata să discute reduceri suplimentare de arsenale nucleare i-a fost adus la cunoştinţă ministrului rus al afacerilor externe Serghei Lavrov de către vicepreşedintele american Joe Biden, în timpul întrevederii lor din 2 februarie de la Munchen. Potrivit unor surse ale Kommersant de la Casa Albă, propunerea a fost primită 'destul de rece'. 'Liderii ruşi se tem că un asemenea pas va stârni indignarea militarilor şi reprezentanţilor complexului militar-industrial al ţării, cărora le-au fost promişi bani pentru crearea rachetei balistice grele SS-27', a explicat sursa.

La baza acestei noi propuneri a stat un raport care a fost elaborat de Departamentul de Stat, Pentagon, Consiliul de Securitate Naţională, Comitetul unit al comandanţilor de state majore, serviciilor secrete şi comandamentului strategic al SUA. Memorandumul secret fixează o nouă listă de obiective pentru forţele strategice ale SUA. Începând din 2000, arsenalul nuclear al SUA s-a redus de aproape două ori, după cum s-a redus şi numărul de adversari potenţiali ai SUA.

Potrivit Kommersant, din versiunea finală a listei au fost excluşi Irakul şi Siria. După schimbarea regimului din Irak, posibilitatea unui atac nuclear asupra Bagdadului nu mai este luată în calcul. Nu mai există necesitatea de a vedea nici în Siria o ţintă a atacurilor nucleare: războiul civil a slăbit foarte tare regimul lui Bashar al-Assad.

Pe lista ţintelor potenţiale ale forţelor strategice ale SUA rămân obiective din Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran. Conform doctrinei valabile până de curând, principala ţintă a unui prim atac ar fi distrugerea conducerii ţării şi 'aducerea de prejudicii iremediabile' forţelor militare ale ţării respective.

În opinia experţilor, la acest obiectiv s-ar putea renunţa, reorientând rachetele spre obiective economice şi militare cheie. Numărul unor asemenea obiective se reduce permanent. Potrivit Federaţiei Cercetătorilor Americani (FAS), cu zece ani în urmă rachetele americane 'aveau în vizor' 660 de mine de rachetă de pe teritoriul Federaţiei Ruse. În prezent numărul de potenţiale ţinte a devenit de două ori mai mic, iar în curând numărul lor s-ar putea reduce şi mai mult. După cum prevăd analiştii, în anii următori numărul de rachete balistice ruseşti care se vor afla în stare de luptă nu vor depăşi probabil cifra de 230.

Washingtonul este de părere că, în aceste condiţii, pentru asigurarea neproliferării nucleare este suficient un arsenal de 1.000 - 1.100 de focoase nucleare. Cu toate acestea, acordul pentru limitarea armelor strategice ofensive (START) intrat recent în vigoare permite Rusiei şi SUA să păstreze în arsenalele lor rezerve de arme nucleare mult mai importante. Potrivit acestui document, până în 2018 fiecare dintre ţările semnatare trebuie să lase în stare de luptă cel mult 1.550 de focoase nucleare. În acelaşi timp, sistemul de calcul presupune că un bombardier strategic poate avea doar o singură focoasă, cu toate că în realitate la bord ar putea încăpea până la 20 de rachete nucleare. Astfel, doar acest punct le permite ţărilor să aducă numărul de focoase până la 1.900.

De asemenea, în acord nu este restricţionat numărul de focoase cu rază medie şi mică de acţiune şi nici al celor care sunt păstrate în depozite. Potrivit FAS, efectivele SUA numără 2.700 de asemenea focoase. Rusia deţine un număr aproximativ egal: 2.680.

În opinia Pentagonului, acest număr este exagerat. Comandantul Air Force Global Strike, James Kowalski, pledează pentru reducerea focoaselor strategice care se află în stare combativă până la nivelul de 1.500 stabilit de acord. Potrivit calculelor militarilor, în urma unei asemenea reduceri arsenalul nuclear american s-ar putea micşora de aproape două ori: până la 2.500 de focoase. Acest lucru va duce la o economie substanţială: renunţarea la construirea a cel puţin 2 din 12 submarine din clasa Trident va economisi cel puţin 16 miliarde de dolari, în timp ce reducerea uneia dintre cele trei formaţiuni de rachete strategice cu bază terestră va reduce cheltuielile SUA cu 360 de milioane de dolari pe an.

Deocamdată nu au fost dezvăluite toate detaliile raportului transmis preşedintelui SUA. Cu toate acestea se cunoaşte că noua strategie a fost deja susţinută de şefii principalelor departamente. Potrivit senatorului Chuck Hagel, care aşteaptă confirmarea în funcţia de şef al Pentagonului, vara trecută el a semnat un acord adresat preşedintelui, conform căruia numărul de focoase nucleare care se află în dotarea SUA 'depăşeşte cu mult numărul necesar pentru asigurarea neproliferării nucleare'.

Potrivit unor surse ale Kommersant din cadrul Administraţiei SUA, aceste concluzii au fost deja susţinute de preşedintele Obama. Planul reducerii ulterioare a arsenalelor nucleare ar putea fi făcut public în viitoarele săptămâni, însă pentru aceasta Washingtonul doreşte să clarifice definitiv poziţia Moscovei. În timpul vizitelor lor în Rusia, Rose Gottemoeller şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Thomas Donilon intenţionează să propună continuarea negocierilor pe marginea unei noi reduceri de arsenale nucleare. SUA sunt convinse că un asemenea acord ar putea fi elaborat ca şi completare la acordul deja existent START sau cel puţin să fie semnat un protocol de intenţii.

'Pentru noi, avantajele unui asemenea pas sunt evidente. Dacă Moscova va refuza să ia în calcul această propunere, Casa Albă ar putea încerca să-şi asigure sprijinul din partea a două treimi dintre senatorii săi, în vederea reducerii acestor arme în regim unilateral', a explicat pentru Kommersant o sursă de informaţie apropiată Administraţiei SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor