Comisia UE prezintă o nouă legislaţie privind securitatea cibernetică

Comisia a prezentat un pachet de măsuri menite să abordeze problema tot mai mare a criminalităţii informatice din Europa, raportează parlamentul. Neelie Kroes, comisarul responsabil cu problemele digitale, a declarat că aceste planuri vor asigura un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în cadrul UE.
Comisarul european pentru media, Neelie Kroes. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2013

Comisia a prezentat un pachet de măsuri menite să abordeze problema tot mai mare a criminalităţii informatice din Europa, raportează parlamentul. Neelie Kroes, comisarul responsabil cu problemele digitale, a declarat că aceste planuri vor asigura un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în cadrul UE.

Joi, la Bruxelles, ea a prezentat detaliile "pachetului privind securitatea cibernetică" şi o directivă privind "securitatea reţelelor şi informaţiilor" într-un rezumat de presă. Oficialul olandez a declarat că pachetul oferă un cadru pentru "reducerea drastică" a criminalităţii informatice. Acest lucru va fi realizat printr-un "cadru legal solid, o îmbunătăţire a capacităţilor statelor membre şi o creştere a coordonării la nivelul UE", a spus ea.

Măsurile propun "o implicare mai mare" din partea partenerilor UE în consolidarea securităţii cibernetice internaţionale, a afirmat ea. La rezumatul de presă a mai fost prezent şi Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton. Legile propuse de noi ar afecta multe companii şi toate guvernele, a afirmat Kroes. "În lumea noastră extrem de conectată, viaţa de zi cu zi depinde acum de menţinerea Internetului şi de libertatea oamenilor de a-şi continua activităţile online, acestea variind de la activism la afaceri şi servicii publice", a susţinut ea.

Un obiectiv al planului este asigurarea unui nivel ridicat de securitate a reţelelor şi informaţiilor pe teritoriul UE, precum şi o bună funcţionare a pieţei interne. Conform propunerilor, fiecare stat membru trebuie să înfiinţeze o "echipă de răspuns în caz de urgenţe informatice" şi să desemneze o autoritate competentă care să se ocupe de securitatea reţelelor şi informaţiilor şi care să pună în aplicare un plan de rezolvare a incidentelor majore, susţine comisia. Autorităţile naţionale vor trebui să formeze o reţea de cooperare şi să depună eforturi pentru creşterea securităţii globale. Sectoare specifice, cum ar fi serviciile bancare, transportul şi energia, trebuie să adopte practici de gestionare a riscurilor şi să raporteze incidentele majore, a declarat oficialul olandez. "Scopul este sprijinirea statelor membre în a deveni mai bune când vine vorba de securitatea cibernetică, nu de a dicta metodele exacte pentru realizarea acestui rezultat", a declarat comisia.

Un purtător de cuvânt a declarat că propunerile comisiei ar aduce beneficii pentru mass-media mondială, adăugând că "Astăzi mulţi jurnalişti încearcă să relateze despre negocierile bugetare ale UE - şi toată lumea este presată să fie în două locuri în acelaşi timp, să scrie articole despre diverse probleme şi să discute cu sursele. "Noul mod de a face jurnalism este posibil numai dacă Internetul funcţionează corespunzător. Dacă Internetul nu funcţionează cum trebuie, atunci relatarea lor s-ar putea să nu mai fie publicată. Mesajele pe Twitter sau alte reţele nu mai au nicio valoare dacă securitatea şi rezilienţa noastră cibernetică eşuează. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor