Ucraina reîncepe persecuţiile religioase din era sovietică

Ministerul Culturii din Ucraina a trimis luni o scrisoare către liderul instituţiei Greco-Catolice din Ucraina, în care ameninţă cu ”declanşarea unor proceduri judiciare, cu scopul de a pune capăt activităţii”, notează Mediafax.
Protestari fluturând steagul partidului Svoboda în Kiev. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)
Adam Forsythe
15.01.2014

Ministerul Culturii din Ucraina a trimis luni o scrisoare către liderul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk, în care ameninţă cu ”declanşarea unor proceduri judiciare, cu scopul de a pune capăt activităţii”, potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda.

Presiunile pe care guvernul din Ucraina le face asupra Bisericii Greco-Catolice, au fost motivate de faptul că reprezentanţii acesteia ”încalcă legea”, oficiind servicii religioase în afara locurilor de cult. Preoţii uniaţi au fost prezenţi zilnic în Piaţa Independenţei, locul ocupat de manifestanţii pro-europeni şi anti-guvernamentali de la începutul lunii noiembrie. Aceştia contestă orientarea ţării spre Rusia, depărtarea de Uniunea Europeană cât şi corupţia profundă a guvernului Ianukovici.

”Pentru prima dată de la independenţa Ucrainei, am fost avertizaţi, de fapt ameninţaţi, cu privarea Bisericii noastre de statutul ei legal", a precizat conducătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk.

Ameninţările emise la adresa instituţiei religioase au fost atribuite de către opoziţie preşedintelui Viktor Ianukovici. Odată cu abuzurile împotriva jurnaliştilor, activiştilor, politicienilor, avocaţilor şi, mai nou, împotriva instituţiei religioase, guvernul Ianukovici este acuzat că readuce ţara înapoi la perioada sovietică.

”Credeam că perioada în care preoţii erau persecutaţi este depăşită”, a subliniat conducătorul confesiunii religioase, într-o declaraţie postată pe Internet.

În faţa acestor acuzaţii, preşedintele ucrainean a explicat că e necesară ”amendarea legislaţiei pentru ca toţi credincioşii să poată să se roage acolo unde vor”, potrivit serviciului său de presă.

Biserica Greco-Catolică ucraineană, a fost interzisă în Ucraina în perioada sovietică, fiind permisă odată cu independenţa ţării în 1991. În 2013, Comisia privind libertatea religioasă internaţională a guvernului SUA a lansat un raport cu privire la încălcări ale dreptului la libertatea religioasă. Ucraina, aşa cum se spune în raport, este o ţară în care a existat o tendinţă spre adoptarea de legi care restricţionează drepturile religioase sau drepturile unor grupuri religioase. În special, preşedintele Viktor Ianukovici, în decembrie, anul trecut, a semnat un amendament controversat la legea cu privire la libertatea de conştiinţă şi organizaţiile religioase, şi a criticat şi comunităţile religioase şi societatea civilă din Ucraina, se menţionează în raport.

Presiunile pe care susţinătorii guvernamentali din Ucraina le-au făcut asupra membrilor din opoziţie au devenit din ce mai ce mai clare şi mai abuzive odată cu prelungirea protestelor, şi au fost denunţate de mai mulţi oficiali din partea Uniunii Europene, Statelor Unite şi a ONU.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor