Costul tragediei de la Cernobil

SLAVUTICH, UKRAINA: O vaduva al carei sot a murit in urma evenimentului d ela Vernobil, aseaza o candela pe piatra de mormant a pompierilor, la memorialul victimelor cernobilului in orasul Slavutich, 26 aprilie 2006. Tragedia de la Cernobil – cauzata de explozia unui reactor nuclear la 26 aprilie 1985 - a ucis intre 15.000 si 30.00 de oameni iar sase milioane continua sa traiasca in zonele contaminate.
SLAVUTICH, UKRAINA: O vaduva al carei sot a murit in urma evenimentului d ela Vernobil, aseaza o candela pe piatra de mormant a pompierilor, la memorialul victimelor cernobilului in orasul Slavutich, 26 aprilie 2006. Tragedia de la Cernobil – cauzata de explozia unui reactor nuclear la 26 aprilie 1985 - a ucis intre 15.000 si 30.00 de oameni iar sase milioane continua sa traiasca in zonele contaminate. (FOTO - SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Intr-un interviu acordat corespondentului televiziunii americane CNN, presedintele Viktor Iuscenko a prezentat stadiul eliminarii consecintelor catastrofei de la Cernobil si a expus viziunea sa privind reabilitarea zonei expuse radiatiilor provocate de explozia nucleara ce a avut loc cu 20 de ani in urma.

El spune ca acum este necesara construirea unui nou sarcofag in jurul blocului energetic unde s-a produs catastrofa, este absolut necesara tratarea si ajutorarea populatiei sinistrate si reabilitarea suprafetelor imense de teren infestat cu Cesiu 137.

In cuvantul rostit luni - 24 aprilie - la Conferinta Internationala consacrata comemorarii a 20 de ani de la catastrofa de la Cernobil, presedintele Viktor Iuscenko a chemat toate organismele internationale sa-si indeplineasca obligatiile asumate pentru eliminarea consecintelor acestui accident tehnologic.

El spune ca tragedia de la Cernobil nu are conotatii pur ucrainene, ea priveste in mod direct multe tari, indeosebi Rusia si Belarus si ca pentru inlaturarea urmarilor catastrofei Ucraina a cheltuit in cei 20 de ani peste 15 miliarde de dolari, iar pana in 2015 mai sunt necesari 170 miliarde de dolari, ceea ce este mult prea greu pentru "umerii Kievului".

Chemarea participantilor la Conferinta consacrata comemorarii exploziei de la Cernobil

Reprezentanta Parlamentului European la Conferinta Internationala consacrata comemorarii a 20 de ani de la explozia provocata la centrala nucleara de la Cernobil, Rebecca Garms, a declarat la deschiderea lucrarilor, ca participantii acestei manifestari se pronunta pentru crearea unei ramuri de stiinta independenta, care sa studieze "efectele Cernobilului".

Domnia sa spune ca in cele doua decenii scurse de la accidentul nuclear din 26 aprilie 1986 s-au petrecut multe tragedii, insa ori din ignoranta, ori din necunoastere, lumea nu stie ce se petrece in realitate.

Totodata, participantii la manifestare cheama toate guvernele, intreaga comunitate internationala, sa gaseasca o solutie pasnica pentru a depasi "criza iraniana", astfel incat Teheranul sa respecte prevederile Tratatului de neproliferare nucleara spre a nu provoca o tragedie de proportii mult mai mari decat cea de la Cernobal.

(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)