Ucraina: jurnalistul şi activistul Andrei Mironov ucis împreună cu jurnalistul italian Andrea Rocchelli

(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)

Jurnalistul şi activistul Andrei Mironov a fost ucis sâmbătă, 24 mai, împreună cu Andrea Rocchelli, un reporter în vârstă de 30 de ani, în Sloviansk, Ucraina. Într-un interviu acordat revistei Avvenire în urmă cu patru luni, Andrei Mironov spunea: „Dragei mele prietene şi colege Anna Politkovskaya i-a fost mult mai rău". Mironov se referea la faptul că, ocupându-se de drepturile omului, Anna a fost ucisă în timp ce el a fost "doar" condamnat la patru ani de închisoare şi trei de exil intern într-un lagăr de muncă forţată (gulag) în Mordovia, rezervat autorilor de crime împotriva statului deosebit de periculoşi.

Vina lui Mironov a fost răspândirea unei cărţi. Deoarece a distribuit în mod clandestin Poveştile lui Kolyma de Varlam Šalamov - o cronică înspăimântătoare a gulagului din regiunea cu acelaşi nume - jurnalistul şi activistul Andrei Mironov a fost arestat de către poliţia secretă rusă, KGB, şi condamnat la închisoare şi exil: patru ani de închisoare şi trei de exil intern într-un lagăr de muncă forţată în Mordovia, rezervat autorilor de crime împotriva statului deosebit de periculoşi, pentru propagandă anti - sovietică.

În gulagul din Mordovia a fost închis în izolare, forţat să mănânce alimente pline de viermi şi să bea apă murdară. A fost eliberat după un an şi jumătate, datorită presiunii lui Reagan şi Perestroikăi.

De atunci, Andrei Mironov a început să lucreze ca cercetător specializat în domeniul drepturilor omului în diferite zone de conflict: Nagorno-Karabah, Tadjikistan, Afganistan şi în special în Cecenia, unde a încercat să aranjeze întâlniri între reprezentanţi ai cecenilor şi deputaţii ruşi pentru a găsi o soluţie paşnică a conflictului. O iniţiativă care s-a dovedit a fi de faliment deoarece Moscova hotărâse deja să zdrobească revolta prin forţă.

În 2003, în Rusia lui Putin care "apără dreturile omului", Mironov, care nu "se potolea", a fost atacat încentrul Moscovei în circumstanţe misterioase, bătut rău, incident în urma căruia s-a ales cu leziuni la cap.

Acum, că l-au ucis, sâmbătă 24 mai, în Ucraina, în zona de Sloviansk, expresia nu se mai aplică. Andrei a avut acelaşi sfârşit ca Anna şi puţin contează dacă, după cum se pare, a fost ucis de un obuz de mortier, sau de un pistolar în faţa liftului. La fel ca Anna Politkovskaya, Andrei nu mai este (şi nu este nici măcar tânărul fotograf italian Andrea Rocchelli, pentru care Andrei lucra ca translator).