Fotoreporter italian ucis în Ucraina

Andy Rocchelli, un reporter în vârstă de 30 de ani, a fost ucis în Sloviansk, Ucraina, în timp ce realiza reportaje pentru site-ul Cesura.it.
Camera de filmat (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Mioara Stoica
25.05.2014

Andy Rocchelli, un reporter în vârstă de 30 de ani, a fost ucis în Sloviansk, Ucraina, în timp ce realiza reportaje pentru site-ul Cesura.it

Meseria de fotojurnalist nu prea mai este la modă: să mergi la faţa locului şi să relatezi istoriile adevărate ale războiului, aceleaşi relatări care nu se văd în mass-media tradiţională pentru că cenzura este puternică sau pentru că faptele sunt ascunse de ochii mai "indiscreţi".

Rocchelli a fost trimis în Ucraina de site-ul Cesura.it din provincia Piacenza, care este situată în nordul Italiei. Reporterul, un membru permanent al colectivului portalului, se ocupa de colectarea şi publicarea pozelor care înfăţişează situaţia reală din Ucraina.

Povestea morţii lui a fost învăluită în mister mai multe ore, unele mass-media relatând că acesta a fost rănit, în timp ce Agenţia de ştiri Interfax a susţinut că jurnalistul italian a fost ucis în timpul unei operaţiuni militare în Sloviansk.

Jurnalistul francez William Roguelon de la Agenţia Wostok Press, care se afla împreună cu Rocchelli, a declarat că se afla la bordul unei maşini împreună cu interpretul în partea de sud a oraşului asediat de forţele militare de la Kiev.

"Mai întâi am auzit focuri de Kalaşnikov care şuierau în jurul nostru. Apoi a început să plouă peste tot cu focuri de mortiere", a relatat Roguelon, care a mai afirmat că a văzut între 40 şi 60 de explozii.

Conform datelor de pe Internet, Andy Rocchelli era deja înscris la Festivalul Internaţional de Jurnalism din Perugia care va avea loc în 2015, unde era programat să ţină discursuri. Rocchelli, care obţinuse diploma de masterat la Politehnica din Milano în Visual Design, a lucrat pentru Agenţia Fotografică Grazia Neri, apoi pentru studiul Alex Majoli, înainte de a fonda, împreună cu alţi profesionişti pasionaţi de "clic", echipa de la Cesura, care astăzi, potrivit site-ului, include 13 fotografi tineri, cunoscuţi sub numele de "contributors" (colaboratori).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor