Ucraina: Creşte tensiunea în Kiev, femeile şi copiii sunt îndepărtaţi
alte articole
Centrul Kiev-ului este baricadat şi zeci de poliţişti au fost desfăşuraţi în punctele nodale ale protestului împotriva guvernului şi pro UE. Aceştia, dotaţi cu căşti şi scuturi, sunt plasaţi în jurul Pieţei Maidan dar şi în apropiere de primărie.
Din data de 1 decembrie primăria a fost ocupată de activişti, iar ultimatumul dat de către instanţa de judecată protestatarilor, prin care le cere să părăsească clădirea, a expirat. Activiştii din opoziţie au cerut demonstranţilor să se îndepărteze de clădire pentru a evita ciocnirile, iar femeile şi copii au fost rugaţi să părăsească Piaţa Maidan. Prezenţa trupelor speciale de poliţie alimentează temerile, în ciuda deschiderii guvernului, făcută prin oferta unei "mese rotunde" pentru dialog, acceptată de preşedintele Ianukovici.
Luni după-amiază, agenţii au început să demonteze corturile şi baricadele ridicate de protestatari la intrarea în primărie, în strada Grushevski. Conform versiunii on-line a Kiev Post, au fost semnalate încăierări în faţa palatului prezidenţial din strada Bankova, acolo unde se află protestatarii pro "europeni".
De asemenea, poliţia a blocat patru staţii de metrou din Kiev, situate în zona ocupată (Teatralnaia, Zolotie Vorota, Khreshatik şi Maidan Nezalezhnosti).
Opoziţia a declarat că poliţia anti-revoltă (Berkut) ar fi luat cu asalt sediul partidului de opoziţie Batkivshchyna (Patria), al fostului prim-ministru Iulia Timoşenko. "Au dat jos uşile", a anunţat purtătorul de cuvânt al partidului, Marina Soroka. Natalia Lisova, purtătorul de cuvânt al lui Timoşenko, a relatat că unii agenţi "erau înarmaţi cu pistoale şi au spart uşa, distrugând unele calculatoare", dar "nu a fost folosită violenţa asupra persoanelor”. Poliţia a negat afirmaţiile Nataliei Lisova, purtătorul de cuvânt al forţelor armate, Olga Bilyk declarând că: "Nici poliţia din Kiev, nici Berkut nu au efectuat operaţiuni în sediul Batkivshchyna".
Apelul de a nu fi folosită violenţa pentru a înăbuşi protestul a venit din partea Uniunii Europene şi a Statele Unite ale Americii. Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut guvernului de la Kiev să respecte libertatea de gândire şi de întrunire, în timp ce reprezentantul SUA, Geoffrey R. Pyatt, a reiterat: "Nu folosiţi forţa, lumea este cu ochii pe voi".
"Vom începe să apărăm Piaţa Maidan. Toate staţiile de metrou sunt închise şi Berkut au înconjurat piaţa", a anunţat liderul partidului de opoziţie Batkivshchyna, Arseniy Yatsenyuk, solocitând „mass-mediei să vină şi ea”. Şeful ocupaţiei, adjunctul lui Yatsenyuk, Andriy Parubiy, a cerut oamenilor să iasă şi să apere baricadele iar femeilor să se adăpostească.
Pe străzi, situaţia rămâne în echilibru: poliţia a denunţat faptul că au fost semnalate bombe în cel puţin trei staţii de metrou, dar pentru protestatari acesta este doar un truc pentru a "distrage atenţia" şi a completa pregătirile pentru temuta represiune de final.
Marţi şi miercuri, Catherine Ashton, reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, va participa la o rundă de negocieri ce au ca scop rezolvarea paşnică a situaţiei de criză prin care trece Ucraina. Ea s-a declarat îngrijorată de situaţia degenerată din Kiev, chiar înainte de a demara negocierile în cursul cărora se va întâlni cu liderii opoziţiei, puterii şi reprezentanţii societăţii civile.
Preşedintele Ianukovici a "acceptat iniţiativa" unei mese rotunde propuse de fostul preşedinte Leonid Kravciuk, primul şef al statului ucrainean după sfârşitul Uniunii Sovietice. Într-un comunicat oficial s-a anunţat că "este programată o reuniune a celor patru preşedinţi din Ucraina pentru a discuta problemele centrale cu care se confruntă ţara".