TVR concediază 1000 de angajaţi!

Televiziunea Română.
Televiziunea Română. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
10.08.2012

Aproape 1000 de angajaţi ai Televiziunii Române (TVR) urmează să fie disponibilizaţi, începând de la 1 septembrie, în baza planului de redresare a instituţiei, care este pe punctul de a fi finalizat, a spus Lucia Hossu Longin, citată de ziarul „Bursa”. TVR a ajuns în punctul în care trebuie să-şi definitiveze planul de redresare, iar Consiliul de Administraţie (CA) va vota strategia care va sta la baza stabilizării situaţiei economice a instituţiei. Potrivit doamnei Lucia Hossu Longin, până la finalul acestei luni va trebui finalizată această strategie, astfel încât să poată fi pusă imediat în aplicare. La planul de restructurare a televiziunii lucrează o comisie de 27 de persoane, reprezentanţi ai conducerii instituţiei şi experţi din afară ei.

Strategia a fost solicitată de Guvern, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 33/27 iunie 2012. Executivul a cerut TVR să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând conturile televiziunii, care fuseseră blocate integral, timp de circa o lună, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora TVR statului român, în luna mai.

Pe lângă concedierea a circa 1.000 de persoane, există şi alte măsuri menite a rentabiliza, cât de cât, postul public, una dintre ele fiind de reducere a numărului canalelor TV publice, în prezent acestea fiind în număr de şapte.

"În timpul guvernării PDL, când la conducerea televiziunii a fost domnul Lăzescu, nu s-a scos niciun om din instituţie. Acum, o să se interpreteze că venim noi, cei din USL, şi-i dăm pe toţi afară. Nu mi-aş dori acest lucru, pentru că mulţi dintre cei care vor pleca sunt victime, sunt oameni care muncesc. Dar sunt şi mulţi care nu fac nimic şi au salarii imense. Vom reduce organigrama de conducere. Ceea ce s-a întâmplat în televiziune s-a întâmplat şi în ministere - o organigramă uriaşă cu salarii mari, angajări şi cheltuieli nesăbuite. Sunt oameni în televiziune cu vechime zero şi cu 70 de milioane (n.r. - lei vechi) pe lună. Avem o mulţime de canale publice, în timp ce francezii au două şi italienii trei. Ceea ce facem acum ar fi trebuit să se facă treptat, în timpul fostelor conduceri", spune doamna Hossu Longin, care crede că s-ar putea pune şi problema unor salarii compensatorii, fapt care nu ar veni în ajutorul instituţiei.

În timpul guvernării PDL, când la conducerea televiziunii a fost domnul Lăzescu, nu s-a scos niciun om din instituţie. Acum, o să se interpreteze că venim noi, cei din USL, şi-i dăm pe toţi afară.

Criteriul în baza căruia vor fi făcute disponibilizările va fi productivitatea, potrivit Luciei Hossu Longin, care a mai spus: "Situaţia este dramatică. Suntem obligaţi să tăiem în carne vie. Este un concept greu de realizat şi, împinşi de criteriul financiar, aş vrea să nu facem greşeli".
Domnia sa este de părere că atât Ministerul Finanţelor Publice, cât şi Guvernul ar trebui să ajute TVR, astfel încât datoriile către stat să fie eşalonate pe o perioadă de cinci ani. Televiziunea Română se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei în 2010, potrivit rapoartelor de activitate depuse de instituţie la Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor