Proiect de restructurare a Televiziunii Române: concedieri şi tăieri de salarii

Televiziunea Română. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
21.07.2012

 width=Consiliul de Administraţie al TVR a analizat un proiect de restructurare a Televiziunii Române, care prevede reducerea cheltuielilor salariale şi a posturilor de conducere, dar şi redefinirea canalelor, luându-se în discuţie, ca variante de lucru, inclusiv desfiinţarea TVR Interactiv şi eventual a TVR Info.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile, un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Astfel, conform "Mediafax", citat de „Reporter Virtual”, Consiliul de Administraţie al TVR a analizat un prim proiect, în care Comitetul Director a prezentat liniile principale pentru restructurarea Televiziunii Române, după cum a declarat Cristian Niţulescu, membru în CA. El a precizat că proiectul de restructurare a conţinut câteva măsuri strategice, precum reducerea cheltuielilor salariale (diferite procente în funcţie de poziţie, funcţie etc); găsirea unor soluţii de mărire a veniturilor (o mai bună colectare a taxei TV şi atragerea unor venituri mai mari din publicitate); dinamizarea liniilor de management, ceea ce implică o reducere a numărului de posturi de conducere din TVR cu circa 30-40%; regândirea strategică a grilelor canalelor şi redefinirea lor în concordanţă cu realităţile pieţei media din România.

De asemenea, se are în vedere reducerea angajaţilor TVR, care va fi analizată după redefinirea organigramei televiziunii publice şi a strategiei canalelor din portofoliul SRTv.

În şedinţă s-a decis constituirea unei comisii de lucru, prezidată de preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi formată din reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie, ai omitetului Director şi din câţiva experţi din afara televiziunii publice, care în următoarele aproximativ zece zile să elaboreze şi să definitiveze planul de restructurare. În următoarea perioadă se va decide cine sunt experţii din afara TVR care vor face parte din această comisie de lucru, care urmează să îşi înceapă activitatea săptămâna viitoare, a spus Niţulescu.

Totodată, Lucia Hossu-Longin, un alt membru al CA, a declarat că restructurarea TVR "trebuie făcută cu bisturiul, nu cu pixul", astfel încât Televiziunea Română să fie salvată. "Televiziunea trebuie restructurată. În primul rând, organigrama Televiziunii Române, care este foarte stufoasă, trebuie comprimată", a spus Lucia Hossu-Longin. Ea a mai spus că reducerea personalului TVR se va face în funcţie de noua structură a instituţiei.

De asemenea, Lucia Hossu-Longin a precizat că va fi analizată situaţia fiecărei televiziuni din TVR, a fiecărei direcţii, a fiecărui departament.

Televiziunea trebuie restructurată. În primul rând, organigrama Televiziunii Române, care este foarte stufoasă, trebuie comprimată

Totodată, CA ia în discuţie şi desfiinţarea TVR Interactiv şi, eventual, a TVR Info sau a unei părţi din TVR Info. "Site-urile vor putea intra în atribuţiile zonei editoriale", a explicat Lucia Hossu-Longin.

Pe de altă parte, Valentin Nicolau, reprezentant din partea salariaţilor în CA al TVR, a declarat că şedinţa CA a avut ca punct central discutarea primei etape (evaluare şi propuneri) a procesului de restructurare a Societăţii Române de Televiziune. "În prealabil, a fost făcută o informare despre auditările realizate până la această dată", a spus Nicolau, precizând că în toate evaluările realizate era scris "management defectuos". "De aceea am întrebat de ce nu s-au operat deja schimbări şi se menţin în funcţii aceiaşi directori care au girat dezastrul din TVR. Nu am primit răspuns", a spus Nicolau. El consideră că planul propus pentru restructurare are "o hibă mare". "Continuă sistemul de salarizare şi organizare existent, puternic marcat de inechitate", a spus Nicolau. El a mai spus că în planul de restructurare este prevăzută reducerea cu 9% a salariilor managerilor şi cu 5% a salariilor angajaţilor. "Nu se ţine în continuare cont de faptul că unele salarii în TVR sunt exagerat de mari, iar altele foarte mici", a spus Valentin Nicolau.

De asemenea, Nicolau spune că a propus ca persoanele care ocupă funcţii de conducere în TVR "să mai producă, realizeze, modereze emisiuni pe perioada mandatului, cu excepţia evenimentelor speciale", dar şi reintroducerea contractelor de management şi evaluarea periodică a managerilor şi revalidarea pe funcţie din 6 în 6 luni. Totodată, Nicolau spune că este necesară comasarea unor structuri organizatorice şi desfiinţarea altora care nu-şi mai au justificare în actuala schemă de producţie a TVR.

Datoriile SRTv erau de 124,72 milioane de euro la sfârşitul lui 2011, iar la situaţia financiară gravă a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de foştii directori ai instituţiei, dar şi creşterea continuă a cheltuielilor cu salariaţii, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, postat recent pe site-ul instituţiei. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor