Tusk critică “utopiile” Europei şi cere dezbateri deschise legate de viitorul UE

Mulţi politicieni UE au fost obsedaţi de “integrarea imediată şi totală” a blocului, ignorând sentimentele cetăţenilor obişnuiţi, susţine preşedintele CE, Donald Tusk. El a cerut noi tactici pentru abordarea mişcărilor anti-UE.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.05.2016

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a făcut apel la o “dezbatere onestă şi deschisă” despre viitorul Uniunii Europene, în discursul său, luni, la un summit al Grupului Partidului Popular European în Luxemburg.

Grupul a reunit diverse facţiuni conservatoare de pe continent, printre participanţi aflându-se şi cancelarul german Angela Merkel şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În discursul său, Tusk a avertizat în ceea ce priveşte criza cu care se confruntă UE şi a criticat iluziile utopice create de politicienii blocului european.

“Noi, astăzi, suntem responsabili de confruntarea realităţii cu diverse utopii – o utopie a unei Europe fără state naţionale, o utopie a unei Europe fără interese şi ambiţii conflictuale, o utopie a unei Europe ce îşi impune propriile valori lumii externe”, a declarat fostul premier polonez.

Forţele anti-UE se prezintă ca o alternativă la acele iluzii, conform lui Tusk.

“Obsedaţi de ideea unei integrări imediate şi totale [în bloc], am eşuat să observăm că oamenii de rând, cetăţenii Europei, nu împărtăşesc euro-entuziasmul nostru. ... Ei cer ca noi să facem faţă realităţii prezente mai bine decât am făcut-o până acum”, a adăugat el.

Spectrul ce bântuie Europa

Comentariile sale au loc cu mai puţin de o lună înaintea unui referendum în Marea Britanie, când alegătorii vor decide dacă ţara lor rămâne sau iese din UE. Mulţi observatori se tem că aşa zisul Brexit va determina mai multe ţări să se retragă din UE, ceea ce va duce la dezintegrarea treptată a blocului format din 28 de membri.

În anii recenţi, forţele eurosceptice au câştigat teren în multe alte state, inclusiv în Franţa, Olanda, Ungaria şi Polonia.

Adresându-se colegilor conservatori în Luxemburg, Tusk a susţinut că unitatea şi integrarea europeană perfectă s-ar putea să nu fie cel mai bun răspuns la asaltul forţelor anti-UE.

“Spectrul unei dezintegrări bântuie Europa. O viziune a unei federaţii nu îmi pare să fie cel mai bun răspuns la această situaţie”, a mai declarat Tusk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor