Preşedintele Parlamentului European avertizează în privinţa “imploziei UE”

Martin Schulz a declarat că UE se află pe o pantă foarte alunecoasă, fără capăt. Majoritatea politicienilor tăcuţi ai UE au subestimat pericolul, a avertizat el, cerându-le acestora să îşi manifeste angajamentul.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (Captură Foto)

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut marţi Uniunii Europene să nu subestimeze ameninţarea curentă la adresa blocului UE, format din 28 de membri.

Încrederea multor oameni în “toate instituţiile, fie naţionale sau europene” s-a diminuat, a declarat Schulz ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Schulz a susţinut că există riscul unei implozii a Uniunii Europene, parţial datorită mişcărilor făcute de eurosceptici în interiorul statelor membre.

“Dacă britanicii părăsesc UE vor fi cereri pentru alte referendumuri privind ieşirea [din blocul european]”, a precizat politicianul social-democrat german, făcând referire la viitorul referendumului din luna iunie, în care Marea Britanie va decide dacă va rămâne sau nu în Uniunea Europeană.

În timp ce a admis că euroscepticii rămân o minoritate, Schulz a declarat că majoritatea tăcută a politicienilor UE a fost cuprinsă de noţiunea că în cele din urmă totul va fi bine. Rezultatul negativ al referendumului olandez de săptămâna trecută privind Acordul de Asociere UE-Ucraina a arătat că aceasta este o concluzie care nu contează prea mult, a adăugat oficialul.

“Aproape niciunul dintre guverne nu se luptă cu adevărat să ajungă la inimile oamenilor”, a afirmat Schulz, cerându-le să contracareze “replicile uşoare” ale euroscepticilor cu un angajament clar faţă de blocul european.

În urma referendumului olandez, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn a avertizat, de asemenea, că ar putea avea loc noi referendumuri cu privire la chestiuni complexe.