Turcii, între durere şi furie după drama minieră din Soma
alte articole
Accidentul minier din Turcia, care a făcut deja peste 300 de morţi, a reanimat tensiunile sociale din această ţară. Fotografia unui consilier al premierului Recep Tayyip Erdogan lovind cu piciorul un manifestant a amplificat indignarea, notează cotidianul francez Le Figaro.
Manifestaţiile de joi din oraşele turceşti nu au avut o soartă mult diferită de cele care s-au derulat în ultimele luni. Gaze lacrimogene şi tunuri de apă au fost folosite de forţele speciale de securitate împotriva manifestanţilor, mai ales în marele oraş Izmir. La apelul principalelor sindicate, mii de persoane au ieşit în stradă joi pentru a cere socoteală guvernului, după drama produsă în minele de cărbune din Soma, în vestul ţării.
Cel puţin 300 de mineri au fost ucişi de explozia care s-a produs marţi, iar şansele de a găsi prin miracol supravieţuitori printre cei 120 de oameni blocaţi încă în adâncurile galeriilor sunt infime. În faţa acestei tragedii miniere, cea mai mare din Turcia, furia se amplifică, în condiţiile în care indolenţa autorităţilor apare din ce în ce mai evidentă, subliniază Le Figaro.
Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a ales cuvinte de îmbărbătare în timpul vizitei sale de joi la locul tragediei: 'Trebuie revizuite toate normele, pentru a reduce riscul unei asemenea suferinţe şi pentru a le aduce la acelaşi nivel cu cele din ţările dezvoltate' - aceste cuvinte contrastează cu fatalitatea invocată cu o zi înainte de premierul turc. Recep Tayyip Erdogan a pus în prim-plan, miercuri, 'natura acestei meserii' (de miner), adică riscurile inerente, pentru a eluda responsabilitatea miniştrilor săi.
Însă, potrivit cotidianului francez menţionat, tragedia din Soma dezvăluie lacunele profunde din Turcia în materie de securitate pentru protecţia muncitorilor. Sindicatele au denunţat 'condiţii de producţie deosebit de dificile, care au condamnat din start la moarte sute dintre fraţii lor muncitori din Soma'.
Turcia se află pe locul trei la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de morţi în urma unor accidente de muncă. Acest trist record constituie faţa ascunsă a unei puternice creşteri economice înregistrate în deceniul trecut. Agricultura, construcţiile şi industria miniere sunt sectoarele cu cele mai mari riscuri, precizează cotidianul francez.
Însă, cu două săptămâni înainte de această catastrofă naturală, Partidul Republican al Poporului, principala formaţiune de opoziţie, a cerut parlamentului să deschidă o anchetă pe marginea securităţii din minele din zona Soma. Potrivit mass-media, anul trecut au avut loc aici opt morţi. Deputaţii din partea majorităţii islamo-conservatoare a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) s-au opus. Mai rău, în iulie anul trecut, s-a aflat că ministrul energiei, Taner Yildiz, a felicitat Soma Holding, proprietarul mai multor mine, între care şi cea îndoliată, pentru 'prioritatea acordată securităţii muncitorilor'.
Sindicatele şi deputaţii din partea opoziţiei denunţă legăturile care ar exista între guvern şi proprietarii de mine, care au fost privatizate. După revolta din Gezi împotriva acestor derive autoritare din primăvara anului trecut şi scandalurile de corupţie de la sfârşitul anului, această tragedie minieră este o nouă lovitură pentru Erdogan. Cu atât mai mult cu cât ea îi vizează pe oamenii săraci, care fac adesea parte din baza electorală, şi aduce la lumină prăpastia care se cască tot mai mult între conducători şi popor.
Dar şi sentimentul de impunitate al partidului aflat la putere, îşi exprimă regretul editorialistul de la Hurriyet, Mehmet Yilmaz: 'Toată lumea va rămâne în funcţie'.
O fotografie circulă, de miercuri, pe reţelele de socializare. Aceasta arată cum un consilier al premierului îl loveşte puternic cu piciorul pe un apropiat al victimelor din Soma şi care este ţintuit la pământ de doi militari. Acest consilier nu a demisionat, subliniază Le Figaro.