Turcia semnalează o cooperare cu Rusia împotriva Statului Islamic

Ca urmare a începerii procesului de restaurare a relaţiilor dintre Turcia şi Rusia, guvernul din Ankara a dat de înţeles că s-ar putea să coopereze cu Moscova în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

S-ar putea ca Turcia să coopereze cu Rusia în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, a declarat luni ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, la doar câteva zile după ce cele două ţări au căzut de acord să remedieze relaţiile dintre ele.

Dar, în acelaşi timp, Cavusoglu a negat că ar fi dat de înţeles într-un interviu acordat duminică faptul că Turcia ar putea lăsa Rusia să îi folosească baza aeriană sudică Incirlik pentru operaţiuni în Siria.

„Am declarat că am putea coopera cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic de acum înainte”, a precizat Cavusoglu luni. „Nu am declarat nimic cu privire la sosirea avioanelor ruseşti la baza aeriană Incirlik”.

Duminică, Cavusoglu a declarat postului de televiziune de stat TRT că „Turcia şi-a deschis baza aeriană Incirlik pentru cei care doresc să participe în mod activ în lupta împotriva Statului Islamic. De ce nu am coopera în acest aspect şi cu Rusia?”

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni reporterilor, referitor la remarcile oficialului turc, că Rusia va studia oferta.

Refacerea legăturilor

Turcia a învinuit Statul Islamic pentru atacurile coordonate de săptămâna trecută de la aeroportul internaţional din Istanbul, în care au murit 45 de persoane şi au fost rănite alte peste 200.

Ankara şi Moscova au încercat să îşi restaureze legăturile după ce forţa aeriană turcă a doborât în noiembrie 2015 un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene. Ankara a declarat că avionul a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Kremlinul a negat acuzaţia, susţinând că bombardierul său a fost lovit în timp ce se afla în spaţiul aerian sirian. După incident, Rusia a impus sancţiuni asupra turismului şi importurilor agricole din Turcia şi a adâncit izolarea acesteia în regiune.

Forţele coaliţiei conduse de SUA, formată inclusiv din Marea Britanie, Germania, Qatar şi Arabia Saudită, folosesc în prezent baza aeriană Incirlik pentru a desfăşura lovituri aeriene asupra ţintelor Statului Islamic în Siria. Turcia nu a mai participat la campania de lovituri aeriene deasupra Siriei de când a doborât bombardierul rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe